Έγκριση πρότασης για φόρο 75% σε μισθούς άνω €1 εκ. στη Γαλλία

15:24 29/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ενέκρινε την Κυριακή πρόταση για καταβολή από τις εταιρείες φόρο ύψους 75% επί των ετήσιων εισοδημάτων στελεχών τους που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ, στο πλαίσιο απόφασης του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ να περιορίσει τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών σε μια εποχή οικονομικής λιτότητας.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο είχε νωρίτερα εντός του έτους απορρίψει μια από τις βασικές εξαγγελίες της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ να επιβάλει φόρο 75% σε πρόσωπα που κερδίζουν

περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ, αναφέροντας ότι το ανώτατο ποσοστό που επιτρέπει ο νόμος για την φορολόγηση μεμονωμένων ατόμων ανέρχεται στο 66%.

Από την απόρριψη της πρότασης, η σοσιαλιστική Κυβέρνηση της Γαλλίας επεξεργάστηκε εκ νέου την φορολογία, αυξάνοντας και την αντίδραση των επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, την οποία το Συμβούλιο βρήκε συνταγματική, ο φόρος θα ανέρχεται κατ’ εξαίρεση στο 50% για τους μισθούς πέρα του ενός εκατομμυρίου ευρώ που καταβλήθηκαν το 2013 και το 2014.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η ιδέα δεν ήταν «να τιμωρήσει”, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η φορολογία αυτή θα οδηγήσει τις εταιρείες να μειώσουν τις αμοιβές των στελεχών τους σε μια εποχή που η οικονομία υποφέρει, η ανεργία είναι στα ύψη και οι εργαζόμενοι καλούνται να αποδεχθούν περικοπές μισθών.

Ο κ. Ολάντ δεσμεύθηκε να χαλιναγωγήσει την ανεργία μέχρι το τέλος του 2013.

Ο κρατικός προϋπολογισμός λιτότητας για το 2014 έχει ως στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το τρέχον επίπεδο του 4,1%, σε 3,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), μέσω περικοπών δαπανών, συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ και επιβολής νέων φόρων.

Ο πρόσθετος φόρος στις επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών πέρα των 250 εκ. ευρώ έχει διπλασιαστεί και αναμένεται να επιφέρει έσοδα στο κράτος ύψους 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα