Εγκωμιαστική η Μέρκελ για την Ελλάδα, συνεχίζουμε βεβαιώνει ο Σαμαράς

21:40 11/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την ικανοποίησή της ότι αποδείχτηκε πλέον πως τα τελευταία χρόνια, με τη «δύσκολη πολιτική» που ακολούθησε η Κυβέρνηση, αλλά κυρίως με τις «σκληρές θυσίες και την υπομονή του ελληνικού λαού», έχουν «αλλάξει πολλά στην Ελλάδα, προς το καλύτερο», εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ στην από κοινού συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά,

αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κ. Μέρκελ παραδέχτηκε ότι τα «τελευταία καλά νέα», με την επιτυχημένη πρώτη απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, την αναμενόμενη επιβεβαίωση από την Eurostat του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, και την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 8,3 δις στην χώρα ως τον Ιούλιο, σίγουρα δεν μπορούν να απαλύνουν ή να σβήσουν τον πόνο τόσων ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν αυτά τα χρόνια.

«Ήταν ακανθώδης ο δρόμος, με πολλές θυσίες», είπε, για να συμπληρώσει ότι «ξέρω πως το πλεόνασμα δεν λέει τίποτα αυτήν την στιγμή σε έναν άνεργο, αλλά θέλω να διαβεβαιώσω αυτόν τον άνεργο ότι έπρεπε να δημιουργηθούν κατ’ αρχάς καλές δομές, και μετά, βήμα-βήμα, να προχωρήσει κανείς και να γευτεί τους καρπούς αυτής της προσπάθειας, που άξιζε να γίνει».
Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, διότι με αυτές ενισχύεται, όπως είπαν η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, και αυξάνονται οι πιθανότητες να διορθωθεί «η μεγαλύτερη των αδικιών, που είναι η ανεργία, ιδίως των νέων ανθρώπων».

«Ο δικός μου ρυθμός δεν θα αλλάξει, και από αύριο σηκώνουμε μανίκια και ετοιμάζουμε την επόμενη μέρα», είπε ο κ. Σαμαράς.
«Εκείνο που άλλαξε», συμπλήρωσε, «είναι η εικόνα της χώρας, και εκείνο που μετεβλήθη είναι η ψυχολογία».

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η ρευστότητα, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εδώ, η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία θα συμβάλει πολύ με την συμμετοχή της στο Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων.
Η Καγκελάριος εκθείασε τη «δύσκολη πολιτική» που εφάρμοσε η ελληνική Κυβέρνηση και είπε ότι η Ελλάδα πλέον «είναι σε θέση να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, η δημοσιονομική της κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και στο τέλος αυτού του μήνα θα έχουμε και επιβεβαίωση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος». Και τότε, κατέληξε, θα δούμε τότε πώς θα επιστρέψει η Ελλάδα, βήμα-βήμα στις αγορές και στην ομαλότητα.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες. Προχωράμε στο Επενδυτικό Ταμείο, για το οποίο η Γερμανία μπορεί να υποσχεθεί υποστήριξη, όπως και σε θέματα δημόσιας διοίκησης, τουρισμού, γεωργίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει και 3ο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, η μεν κ. Μέρκελ είπε ότι αυτό θα εκτιμηθεί το φθινόπωρο όταν αναλυθούν όλα τα στοιχεία και γίνουν ενδελεχείς συζητήσεις, ο δε κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η πανηγυρική υποδοχή των αγορών στο 5ετές ομόλογο», είναι «μία ένδειξη ανεξαρτησίας για την Ελλάδα». Δηλαδή, ότι μπορεί να επιστρέψει σε «καθεστώς ομαλής χώρας», βγαίνοντας ξανά στις αγορές και έχοντας πλέον το δικαίωμα «να ζητήσει ακόμα χαμηλότερα επιτόκια».

Ο κ. Σαμαράς διαφώνησε με όσους ισχυρίζονται ότι αφού Ελλάδα έτσι κι αλλιώς παίρνει φθηνότερο χρήμα από τους δανειστές της, κακώς βγήκε τότε στις αγορές με το ομόλογο. «Για μας», είπε, «ήταν ένα τεστ εμπιστοσύνης η έκδοση του ομολόγου, και από την εξαιρετική ανταπόκριση της αγοράς μπορούμε λάβαμε το μήνυμα ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που θα μπορέσει η χώρα να σταθεί και μόνη της».
Ρωτήθηκε, τέλος, και για τις επερχόμενες εκλογές, και απάντησε: «Εγώ δεν σκέφτομαι εκλογές όλον αυτόν τον καιρό. Μόνο Ελλάδα σκέφτομαι».

Keywords
Τυχαία Θέματα