Ανησυχίες και “έντονο παρασκήνιο” στο Κυπριακό

19:18 11/4/2014 - Πηγή: OnlyCY
Ανησυχεί η Λευκωσία για το έντονο παρασκήνιο «Άγριο παιχνίδι» με φόντο το φυσικό αέριο στο Κυπριακό Προετοιμάζει την κοινή γνώμη ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΑναφορές Τσαβούσογλου για θέληση λύσης από την Τουρκία

Τις δύσκολες πραγματικότητες όπως αυτές αποτυπώνονται στο τραπέζι των συνομιλιών μεταφέρει στα οργανωμένα σύνολα, κόμματα, οργανώσεις και συντεχνίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Προσπάθεια η οποία εντάσσεται στη λογική

του να γνωρίζει η κοινή γνώμη τις πραγματικές εξελίξεις και να μην παρασύρεται από δηλώσεις και τοποθετήσεις δημοσίως από την Τουρκοκυπριακή πλευρά ή άλλους διεθνείς παράγοντες. Σύμφωνα με πληροφόρηση του onlycy, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις συναντήσεις του με τους οργανωμένους φορείς δεν κρύβει την ανησυχία του για τα όσα τεκταίνονται στο παρασκήνιο με φόντο το φυσικό αέριο.

Φέρεται μάλιστα να δήλωσε ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια από τους διεθνείς κύκλους αλλά και την Τουρκία ελαύνεται από τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ και το πόσο αυτοί μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες και τις γεωπολιτικές σχέσεις στην περιοχή. Η εξομάλυνση των σχέσεων στο τρίγωνο Λευκωσία – Τελ Αβίβ – Άγκυρα με τον ενεργό ρόλο και των Αθηνών φαίνεται να είναι, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει πίσω από τις κλειστές πόρτες ο Πρόεδρος, η πραγματική στόχευση τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Αυτό που προκαλεί ανησυχίες είναι το γεγονός ότι οι αρχικές θέσεις που κατατίθενται από την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου δημιουργούν ένα ανυπέρβλητο χάσμα, ωστόσο αυτές δεν φαίνεται να πτοούν το διεθνή παράγοντα. Σε ότι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να αναμένει κίνηση εντός του επόμενου διαστήματος χωρίς όμως να πρόκειται για κάτι «εντυπωσιακό» αλλά ίσως για είσοδο εμπειρογνωμόνων στην πόλη.

Παρασκηνιακά μηνύματα από Τσαβούσογλου

Και όλα αυτά την ώρα που ο Τούρκος διαπραγματευτής με την Ευρωπαική Ένωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπαθεί να δημιουργήσει επικοινωνιακά εντυπώσεις όσον αφορά στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onlycy σε διάλογο που είχε με Κύπριο βουλευτή στο Στρασμβούργο στο πλαίσιο διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε τουλάχιστον δύο φορές ότι «η βούληση της Τουρκίας για λύση είναι πολλαπλάσια της βούλησης που η Άγκυρα επέδειξε το 2004».

Μπορεί λοιπόν στη Λευκωσία να ερμηνεύουν ως επικοινωνιακό παιχνίδι τις αναφορές ωστόσο πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν οι αναφορές του Τούρκου Αρχιδιαπραγματευτή να εδράζονται σε πραγματική πληροφόρηση βάζοντας στη μεγάλη εικόνα και επανηλειμμένες αναφορές ότι η Τουρκία δεν θέλει λύση ΜΟΝΟΝ για αναζωογόνηση της ενταξιακής της πορείας. Αναφορές που παραπέμπουν ευθέως σε άλλα κίνητρα που δεν μπορεί παρά να είναι το φυσικό αέριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα