Εγκαινιάστηκε η εβδομάδα καρδιάς με σύνθημα “Go Red for Women”

14:53 17/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γυναικών για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο την πρώτη αιτία θανάτου στο γυναικείο πληθυσμό διοργανώνεται και φέτος η εβδομάδα Καρδιάς από τις 24 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Το σύνθημα της φετινής εβδομάδας είναι “Go Red for Women” και όπως τονίστηκε σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή τις εκδηλώσεις, οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν περισσότερες γυναίκες παρά όλες οι μορφές καρκίνου. Ωστόσο με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, τη διατήρηση ιδανικού βάρους, και την αποφυγή του καπνίσματος

και του στρες περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό ο κίνδυνος.

Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου που έγινε στο Δημαρχείο Λευκωσίας, ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι αν και στην Κύπρο μπορούν να γίνουν περισσότερα σε ό,τι αφορά το πρόβλημα, η διαχείριση των παθήσεων βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα. Εξήγγειλε παράλληλα ότι σύντομα αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για νέες επεμβάσεις στην Κύπρο τους τελευταίους 3-4 μήνες από Κύπριους γιατρούς για αντικατάσταση αορτικών βαλβίδων με μη εγχειρητικό τρόπο.

“Και εδώ κάνουμε τεράστια προσπάθεια να φέρουμε την τελευταία τεχνολογία και υπηρεσία στον πολίτη”, σημείωσε.

Ο Υπουργός υπενθύμισε ακόμη ότι πρόσφατα εφαρμόστηκε πιλοτικό πρόγραμμα για εξάλειψη των λιστών αναμονής στο αγγειογραφικό τμήμα του Νοσοκομείου Λευκωσίας και παράλληλα λειτούργησε σύστημα αναμονής και κλήσης για κάλυψη επειγόντων περιστατικών τις νυκτερινές ώρες, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν 8,6 εκατομμύρια γυναικείες ζωές παγκόσμια κάθε χρόνο, σημειώνοντας ότι επειδή οι ιδιαιτερότητες της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου δεν είναι καλά γνωστές, είναι πιθανό οι γυναίκες να μένουν υποδιαγνωσμένες και να μην λαμβάνουν σωστή θεραπεία.

Στο δικό της χαιρετισμό η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Ελση Χριστόφια ανέφερε ότι με την ενημέρωση και την πρόληψη «είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε τον κίνδυνο», απευθύνοντας έκκληση στις γυναίκες να πρέπει να προσέχουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και τονίζοντας ότι όσο πιο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η δυνατότητα να αποφευχθεί ή να αντιμετωπιστεί επιτυχώς το πρόβλημα.

“Πρέπει λοιπόν όλοι και όλες μας να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας για να ενημερωθούμε και να βρούμε τη θέληση να αλλάξουμε συνήθειες και τρόπο ζωής κερδίζοντας την υγεία μας. Όπως αποδεικνύουν οι έρευνες με την πρόληψη είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε τον κίνδυνο. Ας φροντίσουμε λοιπόν την καρδιά μας, προσέχοντας τους παράγοντες κινδύνου που την απειλούν”, είπε η κ. Χριστόφια.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε ότι η ενημέρωση και πρόληψη αποτελούν υπέρτατο αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων, προσθέτοντας ότι ο φόβος της ασθένειας σε σχέση με την αμάθεια, την παραπληροφόρηση και την αρνητική στάση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας μας.

“Οπως λένε και μεγάλοι δάσκαλοι της πολεμικής τέχνης, η πραγματική νίκη

Keywords
Τυχαία Θέματα