Ευθύνες στην ε/κ πλευρά για τις συνομιλίες επιρρίπτει ο Κιουτσιούκ

10:12 23/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες, δήλωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ σε ομιλία του χθες στη Μανίσα της δυτικής Τουρκίας, όπου παρίσταται στο 472ο φεστιβάλ, ένα από τα πιο παλιά φεστιβάλ της Τουρκίας, στο οποίο ο επίσημος προσκεκλημένος είναι φέτος το ψευδοκράτος

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Κιουτσιούκ είπε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο ΓΓ του ΟΗΕ,

είπε, συνέχισε εντατικά τις διεργασίες για την εξεύρεση μιας ριζικής λύσης πριν από την 1η Ιουλίου και προς την κατεύθυνση αυτή προέβη σε προτάσεις. ”Λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς δεν μπόρεσε να επιτευχθεί μέχρι αυτή τη στιγμή σοβαρή πρόοδος στις συνομιλίες. Και αν υπήρξε μικρή πρόοδος δεν μπορούν να είναι ελπιδοφόρες ενδείξεις για την εξεύρεση λύσης”.

Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε ο κ. Κιουτσιούκ, υπάρχουν ανησυχίες από το ψευδοκράτος και την Τουρκία και παρά τις προειδοποιήσεις της τουρκικής πλευράς ότι η Προεδρία της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να αναβληθεί πλην όμως η νότια Κύπρος, κατά την έκφρασή του, συνεχίζει ακάθεκτη.

Στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Κιουτσιούκ ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά αψήφησε τις προειδοποιήσεις και συνεχίζει τις ενέργειες, ενώ η τουρκική πλευρά είχε προτείνει όπως οι έρευνες γίνουν από κοινού μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, προκειμένου αμφότερες οι κοινότητες να επωφεληθούν από τον φυσικό πλούτο του νησιού και πως αυτό θα διευκολύνει την λύση. Για εσωτερικούς λόγους η κυβέρνησης και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ισχυρίστηκε, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό το θέμα ενόψει των Προεδρικών εκλογών του 2013. Υποστήριξε ότι αυτά τα γεγονότα πρέπει να αναφέρονται στην έκθεση Ντάουνερ που θα συντάξει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο τέλος του μήνα.

Ο κ. Κιουτσιούκ δήλωσε ακόμη ότι προς το τέλος του μήνα θα αρχίσουν γεωτρήσεις στα κατεχόμενα και θα συνεχιστούν οι σεισμικές έρευνες.

Οπως ανέφερε, στα κατεχόμενα και ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης και του τουρισμού έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και έκανε έκκληση για επενδύσεις στους τομείς αυτούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα