Εφαρμογή της απόφασης για γενικό κούρεμα ζητά ο Τάκης Φειδίας

16:16 22/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας Τάκης Φειδίας δήλωσε ότι πρέπει να υιοθετηθεί η απόφαση του Eurogroup για γενικό κούρεμα καταθέσεων ώστε να μην πληρώσουν το τίμημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους μόνο οι υπάλληλοι και οι πελάτες της Λαϊκής Τράπεζας.

Σε

δηλώσεις κατά το διάλειμμα της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που συζητά τα εννέα κυβερνητικά νομοθετήματα μετά την απόρριψη της συμφωνίας Κυβέρνησης-Eurogroup, ο κ. Φειδίας είπε ότι «είναι μια τραγική ημέρα σήμερα για την Κύπρο, τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί ουσιαστικά δίνουν το δικαίωμα στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να βάλει στο σχέδιο εξυγίανσης, όπως ονομάζεται, οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα ήθελε και να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για να διαφυλάξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, μπαίνουν «περιορισμοί στις συναλλαγματικές πράξεις ούτως ώστε να μην μπορέσουν καταθέσεις ή άλλα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία των τραπεζών να διακινούνται ελεύθερα».

Είμαστε, είπε, «η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχουμε υποστεί κάτι τέτοιο». Το βάρος, πρόσθεσε, «σε πρώτο στάδιο θα το επωμιστεί η Λαϊκή Τράπεζα και δεν είναι ακόμη σίγουρο αν τα λεφτά των υπαλλήλων στα ταμεία προνοίας που αποτελούν και τις συντάξεις τους θα διασφαλιστούν».

Ο κ. Φειδία συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχουν πάρα πολλές απορίες οι οποίες σίγουρα δεν μπορεί να τύχουν απάντησης αυτή τη στιγμή». Αλλά σίγουρα, πρόσθεσε, «η δική μας άποψη είναι ότι αυτό το εκβιαστικό μέτρο που μπαίνει μπροστά στους Βουλευτές μας αυτή τη στιγμή, που λέει ουσιαστικά ότι ή ψηφίζουν ή πάμε σε άτακτη χρεοκοπία, πραγματικά είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κάποιος».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί είπε «σε πρώτο στάδιο», εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα δημιουργηθεί ένα χάος μετά την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας, δεν μπορώ να πω να γνωρίζω τις συνέπειες, αλλά αντιλαμβάνεστε ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου».

Ερωτηθείς αν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, είπε ότι «μπορούσε να γίνει το κούρεμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κούρεμα θα έκανε μια πιο ίση κατανομή βαρών και σίγουρα διασφάλιζε και τις δύο τράπεζες».

Θέλω να πιστεύω, είπε, «ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να γίνει αυτή η διαπραγμάτευση». Υπενθύμισε ότι το Eurogroup είχε αποδεχθεί πριν λίγες μέρες αυτή τη λύση, δεν μπορώ να αντιληφθώ», πρόσθεσε, «τι έχει αλλάξει». Εξήγησε ότι «οι τράπεζες έχουν μείνει κλειστές, δεν έχει γίνει καμία πράξη από την περασμένη συνάντηση του Eurogroup, ξημερώματα Σαββάτου».

«Διερωτώμαι γιατί το Eurogroup, τόσο εκβιαστικά, επιμένει πλέον στη διάλυση και στην εξυγίανση, όπως την ονομάζει, της Λαϊκής Τράπεζας», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φειδία είπε, «δεν μας έχει εξηγήσει ο Πρόεδρος του Eurogroup, πώς θα ζήσουν οι Κύπριοι πολίτες με τα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν, με περιορισμούς στις αναλήψεις και όλα αυτά». Δεν νομίζω, πρόσθεσε, «να έχει ξανασυμβεί στην Ευρώπη, πειραματόζωα γινόμαστε».

Κληθείς να αναφέρει εάν ευσταθεί η διαβεβαίωση ότι με σχέδιο διάσωσης διατηρούνται οι θέσεις εργασίας στη Λαϊκή, δήλωσε ότι πρέπει να είμαστε λίγο πιο ειλικρινείς. Εάν μια τράπεζα όπως είναι η Λαϊκή σήμερα γίνει ένα ταμιευτήριο με 100.000 τη μεγαλύτερη κατάθεση που θα έχει, είναι αστείο να λέμε πως θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
«Η τράπεζα θα πρέπει να γίνει κερδοφόρα και για αυτό, άλλωστε θα κάνουν και την εξυγίανση», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την εκτίμηση ότι ακόμα και αν περνούσε το κούρεμα η Λαϊκή θα οδηγείτο και πάλι στο ίδιο σημείο, ο κ. Φειδίας είπε ότι αυτό εξαρτάται απόλυτα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη ρευστότητα που θα δώσει στην αγορά και ανέφερε ότι αυτή είναι μια εκβιαστική ενέργεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να μας τιμωρήσει για την απόφαση της Βουλής της Δευτέρας.

Ερωτηθείς για τις καταθέσεις των ταμείων προνοίας που βρίσκονται στη Λαϊκή Τράπεζα, ο κ. Φειδίας είπε ότι ανέρχονται στα 600 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα μισά είναι των υπαλλήλων της Λαϊκής. Κληθείς να σχολιάσει πληροφορία ότι θα κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών πρόταση που θα προνοεί κούρεμα, ο κ. Φειδίας είπε πως αγνοεί την πληροφορία και ανέφερε πως δεν γνωρίζει εάν μιλούμε για διάσωση της Λαϊκής ή της Τράπεζας Κύπρου.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι έπρεπε να γίνει ισότιμη κατανομή βαρών και ότι δεν είναι δίκαιο να πληρώνουν οι υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας και οι πελάτες της Λαϊκής Τράπεζας όλο αυτό το κόστος.

Είναι τρομερά άδικο, ανέφερε και προσθέτοντας ότι όλο αυτό το πρόβλημα προκλήθηκε λόγω της εθελοντικής συμμετοχής μας στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (PSI).
Περαιτέρω είπε ότι ανακοινώθηκε επίσημη συμφωνία με την ελληνική Κυβέρνηση για να διασωθούν οι καταθέτες όλων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή πληρώνουμε ένα δυσβάστακτο κόστος που έχει επέλθει σε εμάς και το πληρώνουν οι πελάτες και οι υπάλληλοι της Λαϊκής.

Ερωτηθείς για τις ευθύνες των τραπεζιτών, είπε ότι οι τραπεζίτες έχουν κάνει λάθος και ανέφερε ότι πρέπει να βρούμε τους τραπεζίτες και να πληρώσουν όπως είναι η ορθή και νομική διαδικασία και διερωτήθηκε γιατί να πληρώσει όλος ο κόσμος.

Επίσης μιλούμε για διάσωση των καταθετών μέχρι 100.000 και αυτή η διάσωση γίνεται επειδή το ταμείο που υπάρχει για να στηρίξει τις καταθέσεις μέχρι 100.000 είναι μείον και επομένως πρέπει να βρούμε λύση για να μην χρεοκοπήσει το κράτος, άρα για να μην χρεοκοπήσει το κράτος την πληρώνουν συγκεκριμένοι συμπολίτες μας και αυτό το λέμε ίση κατανομή βαρών, είπε.

Ο κ. Φειδίας είπε επίσης ότι είναι στο τραπέζι η απόφαση του Eurogroup του Σαββάτου και ανέφερε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η απόφαση του Eurogroup μέσα σε εφτά μέρες, ενώ οι τράπεζες παραμένουν κλειστές.

Κάλεσε επίσης τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ να εξηγήσει τι έχει αλλάξει από το πρωί του Σαββάτου μέχρι σήμερα το πρωί που να κάνει την Τράπεζα μη βιώσιμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα