ΕΔΕΚ:Η επιστροφή της Αμμοχώστου επιτακτική υποχρέωση της Τουρκίας

19:19 3/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ΚΣ ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της αποτελεί επιτακτική υποχρέωση της Τουρκίας με βάση το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως εκ τούτου θα πρέπει η Κυβέρνηση να απαιτήσει έντονα και αποφασιστικά τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουν προς την πλευρά της Τουρκίας για να την πειθαναγκάσουν να συμμορφωθεί.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΣ ΕΔΕΚ

αναφέρει πως «η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους, χωρίς να οδηγεί ασφαλώς σε λύση του κυπριακού προβλήματος, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη συνολική λύση του κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου».

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, απορρίπτει και αποδοκιμάζει αναφορές του Πρέσβη των ΗΠΑ σε συνέντευξή του, στην οποία επιχειρεί διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού με το φυσικό αέριο.

«Είναι αδιανόητο», τονίζει η ΕΔΕΚ, «τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι κατοχυρωμένα με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας να διασυνδέονται ή να εξαρτώνται με οποιοδήποτε τρόπο με τη λύση του Κυπριακού. Ας ενεργήσουν οι ΗΠΑ προς την πλευρά της Τουρκίας για να τερματίσει την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, για να μπορούν και οι Τουρκοκύπριοι να απολαύσουν τα δικαιώματα τους σε μια ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία».

Για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία με τα βίαια μέτρα καταστολής κατά των διαδηλωτών από την κυβέρνηση Ερντογάν, η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι «συνιστούν κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βιασμό της δημοκρατίας».

Ταυτόχρονα, αναφέρει πως «τα γεγονότα αυτά αποκάλυψαν το ειδεχθές πρόσωπο της βίας του τουρκικού κράτους και οδήγησαν σε κατάρρευση του μύθου του εκσυγχρονιστή και αναμορφωτή Ερντογάν».

«Τα γεγονότα στην Τουρκία θα πρέπει να προσγειώσουν και ορισμένους στην Κύπρο, οι οποίοι πίστωσαν την κυβέρνηση Ερντογάν με μεταρρυθμιστικές και φιλελεύθερες αντιλήψεις και θετική βούληση για λύση του Κυπριακού,» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα