ΕΔΕΚ: Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαβούλευσης με την Τρόικα

13:43 13/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης αποτελεί αδήριτη ανάγκη, όμως, απαιτείται να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαβούλευσης με την Τρόικα ώστε να επιτευχθεί, στο μεγαλύτερο βαθμό, η βελτίωση των τελικών όρων, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΣ ΕΔΕΚ.

Το Κίνημα αναφέρει ότι «οι συνομιλίες για τη συνομολόγηση του Κυπριακού μνημονίου

βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή, με τους κύριους όρους της δανειακής σύμβασης να φαίνεται πως οριστικοποιούνται», προσθέτοντας ότι «η συνεχής αβεβαιότητα αποτελεί τροχοπέδη σε οποιαδήποτε επιχειρηματική πρωτοβουλία, ενώ η έλλειψη ρευστότητας και τα ψηλά επιτόκια οδηγούν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κλείσιμο, με την εικόνα της οικονομίας να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα».

Σημειώνει ότι «η συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Όμως, απαιτείται να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαβούλευσης με την Τρόικα ώστε να επιτευχθεί, στο μεγαλύτερο βαθμό, η βελτίωση των τελικών όρων».
«Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προστίθεται στην ανακοίνωση, « κλιμάκιο του ΔΝΤ προτείνει να σταματήσει η κατηγοριοποίηση των ασθενών, και χαρακτηρίζει αναγκαίο να καταργηθεί η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το Κίνημα συνεχίζει να στηρίζει διαχρονικά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και είναι απαραίτητο όπως διασφαλιστεί η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

Όσον αφορά τον τομέα της παιδείας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το κλιμάκιο του ΔΝΤ εισηγείται οι εξοικονομήσεις να πάρουν τη μορφή της ενοποίησης σχολείων και της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που θα επιβληθούν πρέπει να διασφαλίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διαβρωθεί η ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης».

Όσον αφορά τη σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα, η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να μπορέσει να στηρίξει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο από τη μια, και από την άλλη να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των τραπεζικών υπαλλήλων».
«Θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, που παραμένει σταθερή, είναι να εξεταστεί πιθανή μετοχοποίηση συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών, με συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών να παραχωρείται σε στρατηγικό επενδυτή, στους εργαζόμενους και στο ευρύτερο κοινό, χωρίς να παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όμως, συνεχίζει, «οποιεσδήποτε μετοχοποιήσεις είναι καλό να γίνονται σε περιόδους οικονομικής σταθερότητας ή ακόμη και ανάπτυξης, και μετά από σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε να διασφαλίζονται τα σωστά οικονομικά ανταλλάγματα, οι θέσεις εργασίας, η διατήρηση του ανταγωνισμού και η πρόσβαση όλων των κατοίκων σε κοινωνικά αγαθά, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό».

Άρα, αναφέρει το Κίνημα , «το ενδεχόμενο μετοχοποιήσεων πρέπει να εξεταστεί στο σωστό χρόνο και αφού υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία και σχεδιασμός».

«Ιδιαίτερη προσοχή», σημειώνει, «απαιτείται στο θέμα εθνικοποίησης των Ταμείων Προνοίας ώστε να διασφαλιστούν όλα τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των υπαλλήλων τόσο των ημικρατικών οργανισμών αλλά και των τραπεζικών οργανισμών που θα κρατικοποιηθούν».

«Ως ΕΔΕΚ», καταλήγει η ανακοίνωση, «στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για μια διεκδικητική διαπραγμάτευση, όμως παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, της κοινωνικής συνοχής και των προοπτικών για ανάπτυξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα