ΕΔΕΚ: Καταδικάζει τη δημοσίευση «λευκού χάρτη» από τη Βρετανία

13:37 2/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ενέργεια της Βρετανίας να δημοσιεύσει «λευκό χάρτη» καταδικάζει η ΕΔΕΚ, καλώντας παράλληλα την Κυβέρνηση να αντιδράσει στην ενέργεια αυτή.

Όπως δήλωσε σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Παπαδάκης, η ΕΔΕΚ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την προκλητική ενέργεια της Βρετανίας να

δημοσιεύσει «λευκό χάρτη», ο οποίος περιλαμβάνει τις ούτω καλούμενες κυρίαρχες στρατιωτικές βάσεις και άλλα γεωγραφικά σημεία της Κύπρου με την προσθήκη ότι θα τα διατηρήσει στο διηνεκές.

Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι στο λευκό χάρτη προβάλλεται και ο εξωφρενικός, όπως τον χαρακτηρίζει, ισχυρισμός ότι η Βρετανία θα διαφυλάξει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Βρετανών πολιτών σε αυτές τις περιοχές.

«Η ΕΔΕΚ καταγγέλλει τη βρετανική πρόκληση και καλεί την Κυβέρνηση να αντιδράσει σε δύο επίπεδα. Πρώτον», όπως είπε, «με καταγγελία και αμφισβήτηση της λεγόμενης κυριαρχίας των Βρετανικών βάσεων στη βάση των επανειλημμένων αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ρητά προνοούν ότι ‘λεγόμενα δικαιώματα πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων σε πρώην αποικίες συνιστούν κατάλοιπα αποικισμού και είναι παράνομα’».

Δεύτερον, συνέχισε ο κ. Παπαδάκης, «η Κυβέρνηση να διεκδικήσει επιτέλους τα ποσά που οφείλει η Βρετανία από το1965 προς την Κυπριακή Δημοκρατία με βάση ειδική συμφωνία που επισυνάφθηκε στη συμφωνία εγκαθίδρυσης».

Ο κ. Παπαδάκης κάλεσε, τέλος, την Κυβέρνηση να τερματίσει «την αιδήμονα σιωπή της και να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα