ΕΔΕΚ και Οικολόγοι υπέγραψαν κοινή διακήρυξη στο πλαίσιο συνεργασίας στις ευρωεκλογές

15:57 11/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στηριζόμενοι σε κοινές και συγκλίνουσες θέσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, τα Κινήματα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών υπέγραψαν και παρουσίασαν σήμερα δημοσίως κοινή διακήρυξη στο πλαίσιο της ήδη ανακοινωθείσας συνεργασίας τους και καθόδου με κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου.
Το κοινό ανακοινωθέν υπεγράφη από τον Πρόεδρο της

ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου και τον ΓΓ των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, παρόντων ηγετικών και άλλων στελεχών και φίλων των δύο κομμάτων, σε ειδική παρουσίαση που έγινε σήμερα στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, στη Λευκωσία.

“Ευχόμαστε η συνεργασία αυτή να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού, της Ευρώπης των λαών, της Οικολογίας και θεωρούμε ότι αυτή η συνεργασία θα ανθίσει ως ρόδο ή ως μαργαρίτα, για να φέρει την Άνοιξη στον χειμαζόμενο κυπριακό λαό”, δήλωσε ο κ. Περδίκης.
“Εγκαινιάζουμε σήμερα”, είπε, “την κοινή πορεία των δύο Κινημάτων προς τις ευρωεκλογές, με παρουσίαση της κοινής διακήρυξης”, ενώ ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε ότι “η συνεργασία ΕΔΕΚ – Οικολόγων δεσμεύεται να αγωνισθεί αδιαπραγμάτευτα για την κάθαρση από σκάνδαλα, διαφθορά, διαπλοκή και λεηλασία του δημόσιου χρήματος και την τιμωρία των ενόχων”. Όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, “είναι μια πρωταρχική δέσμευση από την οποία δεν πρόκειται να αποκλίνουμε”.

“Θέλω να χαιρετίσω”, είπε ο κ Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “τη συνεργασία αυτήν, που θέτει τα θεμέλια για μια συμπόρευση μακράς πνοής, που μοναδικό στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού και του τόπου”.
Σήμερα, είπε ο κ. Ομήρου, “είναι μια σημαντική ημέρα για την ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, διότι θεμελιώνουμε με μιαν κοινή διακήρυξη την κοινή συνεργασία μας εν όψει των προσεχών εκλογών για την ανάδειξη των νέων Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά θέτουμε και τα θεμέλια για μια συνεργασία μακράς πνοής για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού και του τόπου”.

“Αυτή η συνεργασία”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, “στηρίζεται σε κοινές ή συγκλίνουσες θέσεις πάνω στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη, την οικονομική κρίση στην Ένωση και την ευρωζώνη, την κρίση του χρέους, την αυξανόμενη ανεργία, το χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και φτωχού Νότου, τα φαινόμενα κοινωνικής δυστυχίας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων”.
“Αυτή, όμως, η συνεργασία”, πρόσθεσε, “στηρίζεται και πάνω σε κοινές ή συγκλίνουσες θέσεις πάνω στο μεγάλο εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό, στην κρίση θεσμών και αξιών που πλήττουν το πολιτικό σύστημα της Κύπρου, την κοινωνική δυστυχία ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της υπαγωγής στα δεσμά του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης και στα προβλήματα περιβαλλοντικής προστασίας”.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι “το εθνικό μας θέμα ευρίσκεται για μιαν ακόμα φορά σε κομβικό σημείο και θέλω να υπογραμμίσω τους μεγάλους κινδύνους από το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο έγινε αποδεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για έναρξη διαπραγματεύσεων προς λύση του Κυπριακού”.
“Αυτό το κοινό ανακοινωθέν”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, “ουδόλως διασφαλίζει τις θεμελιώδεις αρχές επί των οποίων πρέπει να στηρίζεται μια σωστή, δημοκρατική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, αρχές όπως είναι η μία, μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία η οποία να εκπηγάζει από το λαό, η μία και μόνη ιθαγένεια, η ενότητα του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, ενώ, με αυτό το κοινό ανακοινωθέν, γίνεται παραπομπή σε παρθενογένεση από δύο συνιστώντα κράτη, αλλά και σε αποδοχή του εγγράφου των λεγόμενων συγκλίσεων του Αλεξάντερ Ντάουνερ”.

“Χωρίς αμφιβολία”, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “το κοινό ανακοινωθέν συνιστά οφθαλμοφανή διολίσθηση προς τις τουρκικές θέσεις, ενώ αποτελεί, αναντίλεκτα, το χειρότερο πλαίσιο συζήτησης για τη λύση του Κυπριακού τα τελευταία 40 έτη”.
“Θέλω να δώσω τη διαβεβαίωση”, πρόσθεσε, “ότι τα δύο μας Κινήματα και αυτή η συνεργασία θα αγωνισθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανακοπή μιας καταστροφικής πορείας σε ό,τι αφορά το εθνικό μας θέμα”.

“Θέλω, επίσης”, συνέχισε, “να δώσω τη διαβεβαίωση ότι από κοινού θα αγωνισθούμε, αδιαπραγμάτευτα για την κάθαρση του πολιτικού και πολιτειακού μας συστήματος από σκάνδαλα, διαφθορά, λεηλασία του δημόσιου χρήματος, αλλά και για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων”.
“Είναι μια πρωταρχική δέσμευση”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “από την οποία δεν πρόκειται να αποκλίνουμε και θέλω για μίαν ακόμα φορά να χαιρετίσω αυτήν τη συνεργασία, που θέτει τα θεμέλια για μια συμπόρευση μακράς πνοής, που μοναδικό στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πατρίδας και του λαού μας”.

Ο κ. Ομήρου απηύθυνε και μίαν έκκληση προς τους πολίτες, τους οποίους κάλεσε “να πάρουν μέρος στις εκλογές τον ερχόμενο Μάιο, για την ανάδειξη των νέων Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, τονίζοντας πως “η αποχή από αυτές τις ευρωεκλογές θα σημαίνει στήριξη εκείνων των δυνάμεων, που θέλουν να κρατήσουν την Ευρώπη στον αστερισμό μιας συντηρητικής τροχιάς, που θέλουν να συνεχίσουν τις πολιτικές της λιτότητας, της μονοδιάστατης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που οδηγεί στην ανεργία, στην κοινωνική δυστυχία και στην φτωχοποίηση ευρύτατων τμημάτων των κοινωνιών”.
“Εάν, πράγματι, οι πολίτες θέλουν -και είμαστε βέβαιοι ότι θέλουν- να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης στην Ευρώπη, αυτή είναι η ώρα και, όλοι μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη”.

“Θεωρούμε ότι οι δυσκολίες τις οποίες περνά η χώρα μας απαιτούν ειλικρίνεια και εντιμότητα, με κοινό στόχο τον απεγκλωβισμό από τα αδιέξοδα”, δήλωσε ο ΓΓ των Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών.
“Προς το σκοπό αυτό συστήνουμε μόνιμη κοινή επιτροπή συνεργασίας, η οποία θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και έκτακτα όποτε αυτό χρειάζεται, για διαμόρφωση κατά το δυνατόν κοινών θέσεων για το Κυπριακό, εν όψει συνόδων του Εθνικού Συμβουλίου και της έναρξης των συνομιλιών, για την οικονομία με στόχο την αντιμετώπιση αντιλαϊκών προνοιών του μνημονίου, για κοινωνικά και οικολογικά θέματα και για άλλα μείζονος σημασίας θέματα τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ευρωκοινοβούλιο”.

Όπως είπε ο κ. Περδίκης, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι “αποφάσισαν να συνεργασθούν και να κατέλθουν με κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2014″.
“Η συνεργασία αυτή στηρίζεται σε κοινές και συγκλίνουσες θέσεις των δύο πολιτικών Κινημάτων στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προφανώς τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός, όπως είναι το Κυπριακό, η οικονομική κρίση, η κοινωνική εξαθλίωση, η κρίση θεσμών και αξιών, η περιβαλλοντική υποβάθμιση”.

“Σε αυτές τις ευρωεκλογές”, συνέχισε ο κ. Περδίκης, “οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι έρχονται αντιμέτωποι με μια βασική πολιτική επιλογή: Έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο όραμα για μιαν προοδευτική – οικολογική Ευρώπη, όπου οι πολίτες, τα κράτη – μέλη και τα θεσμικά όργανα θα συνεργάζονται με κοινωνική ευαισθησία για την αντιμετώπιση των ζωτικών θεμάτων προς όφελος των λαών της Ευρώπης και, από την άλλη, έχουν να επιλέξουν -και ελπίζουμε να μην επιλέξουν- την επιμονή σε μια συντηρητική Ευρώπη, όπου το μέλλον των κρατών και των πολιτών θα βρίσκεται στα χέρια της ανεξέλεγκτης αγοράς των οικονομικών συμφερόντων”.
“Τα δύο Κινήματα”, δήλωσε ο κ. Περδίκης, “συμφωνούμε ότι η συνεργασία που εγκαινιάζουμε σήμερα για τις εκλογές των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί την απαρχή και τη βάση μιας συνεργασίας μακράς πνοής”.

“Με ισοτιμία, αλληλοσεβασμό και διαφύλαξη της αυτοτέλειας και της ιδιαιτερότητας εκάστου Κινήματος, ανταποκρινόμαστε στο αίτημα των πολιτών για κοινή δράση και συντονισμό δυνάμεων και προσπαθειών”, είπε ο κ. Περδίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα