ΕΔΕΚ: Άμεση λήψη μέτρων για μείωση του ελλείμματος

14:17 1/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου, όπως έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη για λήψη δημοσιονομικών μέτρων ώστε να γίνει δυνατή η μείωση του ελλείμματος σε επίπεδα μικρότερα του 3%, δήλωσε ο Συντονιστής της Θεματικής Οικονομίας του ΚΣ ΕΔΕΚ Τάσος Γιασεμίδης, προσθέτοντας ότι ”η αντιμετώπιση της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών, της ανάγκης

ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα και των προβλημάτων στην Ελλάδα απαιτεί σοβαρότητα στις δηλώσεις και τις εξαγγελίες, συναίνεση και ειλικρίνεια προς τους συμπολίτες μας”.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι ”η μείωση του ελλείμματος στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2012 στο 1,33% του ΑΕΠ από 2,13% την αντίστοιχη περσινή περίοδο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εφαρμογή της νομοθεσίας για το φορολογικό διακανονισμό, και όχι στην επίτευξη σταθερής, βιώσιμης ανάπτυξης”, ενώ ”από τη άλλη ο περιορισμός των δαπανών ήταν οριακός”.

”Δεν συμβάλλει στη δημιουργία θετικού κλίματος για αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, η δημιουργία προϋποθέσεων ανακοίνωσης νέων μέτρων, η επιλεκτική ενημέρωση κομμάτων και σε λίγες ώρες να υπάρχει αναβολή τους, με τρόπο αδιανόητο, αντιθεσμικό και αντιδεοντολογικό”, είπε ο κ. Γιασεμίδης, προσθέτοντας ότι ”τα μέτρα θα πρέπει να είναι κοινωνικά ισορροπημένα, να υπάρξουν μεταρρυθμιστικές τομές και δε μπορεί την κρίση να την πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι”.

Απαιτείται, συνέχισε, αποφασιστικότητα ώστε σε περίπτωση προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης να μπορέσουμε να αποφύγουμε επαχθείς για την Κύπρο όρους.

”Η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην εικόνα της κυπριακής οικονομίας και ανησυχία στους πολίτες”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ο τομέας των υπηρεσιών και να ενισχυθεί η προσπάθεια δημιουργίας ενός ελκυστικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, ειδικά μετά τις πληροφορίες για αδυναμία υλοποίησης συγκεκριμένων ξένων επενδυτικών πρωτοβουλιών στη Λάρνακα που ανακοινώθηκαν.

Τέλος, ο κ. Γιασεμίδης επαναλαμβάνει το αίτημα της ΕΔΕΚ για σύγκληση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών για αντιμετώπιση της κατάστασης και εκφράζει την ετοιμότητα του Κινήματος, ”με διάθεση συναίνεσης, μακριά από λαϊκισμούς και μικροπολιτικά συμφέροντα, να συνδράμει παραγωγικά στη λήψη αποφάσεων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα