Εάν δεν υπάρξει λύση ο καθένας το δρόμο του, δηλώνει ο Ερογλου

21:56 14/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με εκδήλωση στο «μνημείο ηρώων» Μαράθας – Σανταλάρη – Αλόας άρχισαν στα κατεχόμενα σήμερα οι εορτασμοί για τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Μας λένε να ξεχάσουμε το παρελθόν, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου μιλώντας στην τελετή, προσθέτοντας ότι οι Ε/κ ακόμα θυμούνται την ΕΟΚΑ και λένε ότι θα βάλουν τη σημαία τους στην Κερύνεια και την Καρπασία. «Θέλουν ακόμα τη Μόρφου και την Καρπασία. Εμείς λέμε ότι δεν θα ξεχάσουμε

τα όσα βιώσαμε, αλλά ούτε θα μείνουμε προσκολλημένοι στο χτες. Πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία που δεν θα παραβλέπει τα πραγματικά βιώματα και τις σημερινές πραγματικότητες». Η εισβολή, πρόσθεσε, είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση ενός «κράτους» για τους Τ/κ.

Ο κ. Ερογλου επανέλαβε τη θέση του ότι στην Κύπρο υπάρχουν “δύο λαοί” με διαφορετική γλώσσα και θρησκεία, λέγοντας πως με την πεποίθηση των Ε/κ ότι θα γυρίσουμε στην προ του 1974 κατάσταση δεν πρόκειται να φτάσουμε πουθενά.

Τη στιγμή, συνέχισε, που θα χάσουν οι Τ/κ την ενότητα, αναμενόμενο είναι το τί θα τους βρει. «Ας μη παίζουμε παιχνίδια. Να δουλέψουμε πολύ και ας είμαστε ο ένας απέναντι στον άλλο ανεκτικοί και συγχωρητικοί. Να επικρίνουμε τα λάθη, αλλά να μην γίνουμε ισοπεδωτικοί, αλλά εποικοδομητικοί».

Ο ίδιος, είπε, εργάζεται για μια λύση ώστε οι Τ/κ να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ευμάρεια και υπόληψη σε αυτά τα εδάφη, με τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας. «Το αργότερο εντός ενός έτους θα φανεί, θα το κάνουμε να φανεί, αν αυτό μπορεί να γίνει ή όχι. Εάν γίνεται θα είμαστε ευτυχείς, εάν δεν γίνεται, αυτοί το δρόμο τους και εμείς τον δικό μας». Το μέλλον των Τ/κ, είπε, δεν πρέπει να κόβεται και τα «εμπάργκο» των Ε/κ – κατά την έκφρασή του – δεν πρέπει να εξακολουθούν να είναι λόγος ζημιάς για τους Τ/κ.

Εάν δεν γινόταν η δεύτερη φάση της εισβολής, κατέληξε, τα όσα έζησε η περιοχή των κατεχόμενων τριών χωριών θα τα ζούσε ολόκληρο το νησί.

Ο «πρόεδρος» του «συνδέσμου μνήμης ηρώων» Μαράθας – Σανταλάρη – Αλόας, Αχέτ Ασίρ, ανέφερε στη δική του ομιλία ότι η υπόθεση έχει μεταφερθεί πλέον στο ΕΔΑΔ και πλέον «η μπάλα είναι στο μέρος τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα