Ε. Θεοχάρους : Η Τουρκία κρατά την τύχη της στα χέρια της

16:23 14/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ζητούμενο για την Τουρκία δεν είναι εάν θα ανοίξουν κεφάλαια αλλά εάν θα προχωρήσει σε αλλαγές και κλείσιμο κεφαλαίων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους.

Τα δημοκρατικά ελλείμματα και τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, σημειώνει, δεν σχετίζονται με το άνοιγμα η όχι των ενταξιακών κεφαλαίων, αλλά με την ίδια την πολιτική που εσωτερικά εφαρμόζει η Τουρκία και την έλλειψη μεταρρυθμίσεων.

Μιλώντας χθες μαζί με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανισμών στο

πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, η κ. Θεοχάρους επισήμανε ότι τα προβλήματα που παρουσιάζει η τουρκική κοινωνία σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των γυναικών, των εθνικών, θρησκευτικών και γλωσσικών μειονοτήτων, όπως οι Κούρδοι και οι Σύριοι πρόσφυγες, εντοπίζονται στην αδυναμία του τουρκικού κράτους να λάβει τα ορθά και απαραίτητα βελτιωτικά μέτρα.

Η θέση αυτή ήταν, εκτός των άλλων, απάντηση στην Πρόεδρο της Επιτροπής Χέλεν Φλοτρ, η οποία προβάλλει τον ισχυρισμό ότι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα δημοκρατίας στην Τουρκία θα πρέπει να ανοίξουν νέα ενταξιακά κεφάλαια, υπονοώντας ότι ευθύνη φέρει και η Κυπριακή Δημοκρατία που κρατεί κάποια από αυτά παγωμένα.

Η κ. Θεοχάρους τόνισε ότι κανένα από τα κεφάλαια που άνοιξαν δεν έχει κλείσει, διότι οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία δεν έχουν προχωρήσει. Συνεπώς, είπε, το πρόβλημα δεν είναι εάν θα ανοίξουν και άλλα κεφάλαια, αλλά εάν η τουρκική Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δημοκρατικές αλλαγές που θα αλλάξουν την τουρκική κοινωνία και θα την καταστήσουν πιο δημοκρατική, με περισσότερο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα