Δυσκολίες στον ΚΦΙΚΒ λόγω μη αποπληρωμών/εξυπηρετήσεων δανείων

18:15 27/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρωτοβουλίες για να συμβάλει ώστε να εξευρεθούν τρόπο ρύθμισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) σχετικά με την αποπληρωμή και εξυπηρέτηση δανείων, ο οποίος με εντολή του Υπουργείου Οικονομικών έχει σταματήσει τη χορήγηση δανείων για επαγγελματικά και στεγαστικά δάνεια, τα οποία είναι με εγγύηση του κράτους, αναλαμβάνει η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής.

Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα τον προϋπολογισμό του ΚΦΙΚΒ και όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία η Πρόεδρος της Σκεύη

Κούτρα Κουκουμά, έχει αποφασίσει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να συμβάλει έτσι που να βρεθούν τρόποι να ρυθμιστούν αυτές οι δυσκολίες, να διευθετηθούν διαδικασίες που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή.

«Αυτά μπορεί να είναι και παγοποίηση. Μπορεί να είναι επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή και με άλλους τρόπους που μέσα από τον προβληματισμό και την μελέτη θα καταλήξουμε», πρόσθεσε.

Έχουν, όπως δήλωσε, παραχωρηθεί 35.000 δάνεια που έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

«Παρουσιάζονται προβλήματα σε σχέση με την αποπληρωμή και την εξυπηρέτηση των δανείων. Φαίνεται ότι υπάρχουν, έτσι όπως ακούστηκε στην Επιτροπή, 339 δάνεια τα οποία βρίσκονται σε διαιτησία», είπε. Τα δάνεια αυτά αντοιστοιχούν σε ένα ποσό ύψους 22 εκατομμύρια 73 χιλιάδες και «υπάρχει ανησυχία και θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους, όχι απλά αυτά που βρίσκονται σε διαιτησία, αλλά και τις δυσκολίες που η σημερινή κατάσταση θα προκαλέσει και σε περισσότερους πρόσφυγες και όχι μόνο σε αυτούς που μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν προβλήματα», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών Άκης Γ. Πούρος, σε δήλωση του, είπε ότι μετά από εντολή του Υπουργείου Οικονομικών έχει σταματήσει πλέον η χορήγηση δανείων από τον Κεντρικό Φορέα όσον αφορά τα επαγγελματικά δάνεια και τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία είναι με εγγύηση του κράτους.

«Μέσα σε αυτή τη δύσκολη, τραγική κατάσταση την οποία περνάει η πατρίδα μας, το μεγαλύτερο θα το υποστεί η μεγάλη πλειοψηφία του προσφυγικού κόσμου. Γι’ αυτό έχει καθήκον η πολιτεία να στηρίξει τον Κεντρικό Φορέα. Ο προϋπολογισμός του Κεντρικού Φορέα για το 2013 είναι ικανοποιητικός. Έχουμε τη δυνατότητα να εγκρίνουμε πέραν των τεσσερισήμισι χιλιάδων αιτήσεων, από τις οποίες οι 1.700 – 1.800 θα είναι φοιτητικές», πρόσθεσε.

Η προσπάθεια τους αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Πούρος, είναι να εξυπηρετήσουν περισσότερο κόσμο λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που περνά η πατρίδα μας, αλλά και να βρουν τρόπους ούτως ώστε λόγω της ανεργίας και λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που θα περνά ο κόσμος τα προσεχή χρόνια, τα δάνεια τους να μπορούν να τα πληρώσουν μέσα σε πλαίσια αξιοπρέπειας και όχι διωγμών.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πούρος είπε ότι δάνεια 22 εκατομμυρίων παρουσιάζουν καθυστερήσεις δύο και τριών μηνών.

«Καμία βιωσιμότητα του Φορέα κινδυνεύει με τα 5 εκατομμύρια όταν έχουν εγκριθεί δάνεια πέραν του ενός δισεκατομμυρίου διακόσια», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δήλωση του, είπε ότι ο προσφυγικός κόσμος καλείται για μια ακόμα φορά να πληρώσει το τεράστιο τίμημα.

«Τερματίζονται τα δάνεια προς το προσφυγικό κόσμο ό,τι δεν αφορά την επιδότηση ενοικίου. Οι αιτήσεις της προηγούμενης χρονιάς θα κατανεμηθούν προς ικανοποίηση, αν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στα επόμενα δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής, σε δήλωση του, είπε ότι εδώ και ορισμένα χρόνια οι πρόσφυγες δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο.

Προϋπολογισμός

Ο Προϋπολογισμός του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών περιλαμβάνει έσοδα και δαπάνες 98.000.040 ευρώ σε σύγκριση με 93.200.040 ευρώ το 2012, δηλαδή παρουσιάζει μία αύξηση της τάξης του 5% περίπου.

Στα έσοδα περιλαμβάνεται κρατική χορηγία προς τον ΚΦΙΚΒ ύψους 26 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 23,2 εκατ. ευρώ το 2012. Άλλα έσοδα αποτελούν οι πρόσοδοι από τους τόκους από εκδοθέντα δάνεια του Σχεδίου Φερεγγυότητας ύψους 5 εκ. ευρώ, έσοδα εκδοθέντων δανείων (αποπληρωμή εκδοθέντων δανείων) ύψους 21 εκ. ευρώ και αναλήψεις δανείων εσωτερικού ύψους 46 εκ. ευρώ (άτοκα δάνεια από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας για το Σχέδιο Φερεγγυότητας).

Στις δαπάνες περιλαμβάνεται ποσό ύψους 46 εκ. ευρώ, για παραχώρηση δανείων μέσω του Σχεδίου Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας, από το οποίο 44.249.970 ευρώ θα δαπανηθεί σε δάνεια για σπουδές και 1.750.000 ευρώ σε δάνεια και Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα