Δρ Θεόδωρος Παναγιώτου: Μέτρα που δεν μετρούν – Θα έρθει και δεύτερο μνημόνιο!

16:22 23/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μέτρα που δεν μετρούν !

Ούτε τα μέτρα της τρόικας ούτε τα δικά μας

θα  εξοικονομήσουν τα 975 εκατομμύρια

Η τρόικα πρότεινε μέτρα που σκοπεύουν να εξοικονομήσουν 975 εκατομμύρια τον χρόνο. Αυτό όμως είναι ευκταίο όχι  εφικτό. Όταν συνυπολογίσει κανείς την βαθύτερη ύφεση  που ανυπερθέτως θα προκύψει από τα μέτρα της τρόικα, το ποσό των εξοικονομήσεων

και επιπροσθέτων εσόδων από τις φορολογίες δεν θα φτάσει τα 700 εκατομμύρια.

Αντί να υποδείξουμε αυτό το λάθος στη τρόικα και να αντιπροτείνουμε μέτρα που θα διορθώσουν τις  δημοσιονομικές και διαρθρωτικές στρεβλώσεις χωρίς να εμβαθύνουν (αλλά να αμβλύνουν) την ύφεση, η Κυβέρνηση με την σύμφωνο γνώμη των κομμάτων έχει κουτσουρέψει τα μέτρα της τρόικας με προσωρινά ημίμετρα που, αν γίνουν αποδεκτά, με το ζόρι θα εξοικονομήσουν 500 εκατομμύρια. Οπότε σε λιγότερο από ένα χρόνο θα μιλάμε για μη διαχειρίσιμο χρέος, κούρεμα και δεύτερο μνημόνιο. Δεν είναι δυνατόν μα μην το αντιλαμβάνονται αυτό οι πολιτικοί μας. Το αντιλαμβάνονται αλλά τους βολεύει να μην λένε την πικρή αλήθεια στον λαό, γιατί στοιχίζει ψήφους με τον ίδιο λόγο που ποτέ δεν εξήγησαν στον λαό τι εννοούν με την λύση του Κυπριακού.

Η αντίληψη της Κυβέρνησης και των κομμάτων είναι ότι η κρίση είναι εισαγόμενη, μια προσωρινή μπόρα που θα περάσει. Όλοι καλούμαστε να κάνουμε μια προσωρινή θυσία ή εισφορά ανάλογα με το εισόδημα μας για να κλείσουμε την τρύπα. Καμιά σημασία δεν έχει αν τα λεφτά βρεθούν από επιπρόσθετους φόρους ή εξοικονομήσεις, από δωρεές  από κάποια άλλη πηγή. Αυτό δεν θα μπορούσε να ήταν πιο λανθασμένο. Ακόμα και το είδος των φόρων και των περικοπών έχει μεγάλη σημασία  για την επίτευξη του στόχου, που είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη. Η  επιλογή  προσωρινών αντί μόνιμων περικοπών εν είδει εισφορών, αποδεικνύει ότι είναι λανθασμένη η διάγνωση του προβλήματος και αναποτελεσματικά τα μέτρα για να επιφέρουν την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Τουναντίον θα καταδικάσουν την Κυπριακή οικονομία σε μακροχρόνια ύφεση.

Η τρόικα προτείνει 15% οριζόντια αποκοπή μισθών του δημοσίου που είναι και άδικο και αναποτελεσματικό, αφού αντί να αποτελέσει κίνητρο για αύξηση της παραγωγικότητας την μειώνει ακόμα περισσότερο. Η αντιπρόταση μας για κλιμακωτή μείωση βάσει μισθολογικής κλίμακας  που θα φτάσει το 12.5% δίνει την εντύπωση ότι είναι δικαιότερη από εκείνη της τρόικας, αλλά κάθε άλλο παρά δίκαια είναι, αφού αποκόπτει το ίδιο ποσοστό από όλους που ανήκουν στην κάθε κλίμακα ανεξάρτητα από  την παραγωγικότητα τους. Είναι και αναποτελεσματική, αφού δεν δημιουργεί κανένα κίνητρο αύξησης της  χαμηλής παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα που είναι ένας από τους γενεσιουργούς παράγοντες  του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επί πλέον είναι ανεπαρκής εξοικονομώντας λιγότερα και απαιτώντας μεγαλύτερη αύξηση φόρων που εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τη ύφεση.

Εκείνο που θα πρέπει συνειδητοποιήσουμε αλλά δεν φαίνεται ότι το έχουμε κάνει ακόμα είναι ότι η τρόικα, και ιδιαίτερα το Διεθνές

Keywords
Τυχαία Θέματα