Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για Τ/κ ασθενείς με χρόνιες νόσους ζητά το κόμμα Νέα Κύπρος

18:22 20/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανησυχία για την καθυστέρηση στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αλλά και για την αποστέρηση του δικαιώματος δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις ελεύθερες περιοχές σε Τουρκοκύπριους με χρόνιες νόσους, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του τουρκοκυπριακού κόμματος Νέα Κύπρος Μουράτ Κανατλί .

Ύστερα από συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκης, ο κ.

Κανατλί ανέφερε ότι το κόμμα του άρχισε κύκλο επαφών με όλα τα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα. Στις συναντήσεις είπε θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό, αναφορικά με το οποίο υπάρχει ανησυχία για την καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, το συνεχιζόμενο εποικισμό και το ρόλο της Τουρκίας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό.

Αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο, ο κ. Κανατλί είπε ότι συζήτησαν το θέμα και παρόλο που, όπως είπε, δεν είναι τόσο δυνατή πρόταση, την υποστηρίζουν γιατί πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Διαφώνησε επίσης με τη θέση της τ/κ ηγεσίας ότι, επειδή αναζητείται συνολική λύση στο Κυπριακό δεν υπάρχει χρόνος για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όπως ανέφερε, η ηγεσία μπορεί να συνεχίσει να συζητά τη λύση, ενώ οι τεχνικές επιτροπές και η κοινωνία των πολιτών μπορεί να συμμετέχει για να λύσει τα τεχνικά προβλήματα στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Το θέμα των Βαρωσίων», ανέφερε, «μας δίνει την ευκαιρία να δούμε και να ξεκινήσουμε να επιλύουμε το πρόβλημα, καθώς και την ευκαιρία να δουλέψουν μαζί όλοι οι Κύπριοι.»

«Πιστεύουμε ότι η επιστροφή των κατοίκων των Βαρωσίων στις περιουσίες τους είναι ένα σημαντικό βήμα για επίλυση του προβλήματος», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ότι η Τουρκία θα πρέπει να αρχίσει άμεσα να αποσύρει τα στρατεύματά της, θα πρέπει να υπάρξει αποστρατικοποίηση της Λευκωσίας και να δοθεί η ευκαιρία στους Μαρωνίτες να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους.

Αναφορικά με τη νέα νομοθεσία για την ιατρική περίθαλψη, ανέφερε ότι επηρεάζει επίσης την τ/κ κοινότητα. Πρόσθεσε ότι κατανοεί πως λόγω της οικονομικής κρίσης πρέπει να μπουν κάποια κριτήρια, ωστόσο είπε, υπάρχουν κάποια ανθρωπιστικά θέματα, ιδίως σε σχέση με ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι οποίοι πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

«Αν προκύπτουν οικονομικά προβλήματα», πρόσθεσε, «θα πρέπει να εξευρεθούν οικονομικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλες πηγές».

Είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και άρα οι Τ/κ θα πρέπει να επωφελούνται των δικαιωμάτων που έχουν ως πολίτες και τα οποία ίσχυαν στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κανακλί εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, αναφέροντας ότι ήταν μια σημαντική φυσιογνωμία για την Κύπρο και ότι από τις ιστορίες που έχει ακούσει, ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν σπουδαίος πολιτικός που ακολουθούσε πάντα τις ιδέες του.

Ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι υπάρχει μια ανησυχία μεταξύ των Τ/κ για το δικαίωμα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Υπάρχουν, είπε, κάποιες προτάσεις έτσι ώστε να μην είναι τόσο απόλυτη η διαδικασία που απαγορεύει ουσιαστικά στους Τ/κ να απευθύνονται για να εκδώσουν κάρτα υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι υπήρξε συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και υπήρξε ανησυχία ότι δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις.

«Εμείς θεωρούμε», είπε, «ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να στηρίζονται πάνω σε μια σωστή βάση που να εξασφαλίζει ότι θα προχωρήσουν για να καταλήξουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι με το κόμμα Νέα Κύπρος συμφωνούν ότι πρέπει ο στόχος να είναι μια Κύπρος ενωμένη και να μην υπάρχουν ξένοι στρατοί και βάσεις, ενώ εξέφρασε ανησυχία για το συνεχιζόμενο αποικισμό των κατεχομένων και την απομάκρυνση από το μυαλό των ανθρώπων της επιθυμίας για συμβίωση και συνύπαρξη.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΜΜ)

Keywords
Τυχαία Θέματα