Δημητριάδης: Θα δώσουμε μάχη για αποτροπή υφεσιακών όρων

19:42 28/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη μάχη προκειμένου οι όροι που θα προταθούν από την Τρόικα να μην υποσκάπτουν τις προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, τόνισε σήμερα ο Διοικητής της ΚΤΚ Πανίκος Δημητριάδης, αφήνοντας επίσης να νοηθεί ότι θα προστατευθεί το φορολογικό καθεστώς της χώρας.

“Θέλω

να διαβεβαιώσω, εκ μέρους της ΚΤΚ, ότι θα δώσουμε τη μάχη σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κυβέρνηση στα πλαίσια του ρόλου που μας αναλογεί, έτσι ώστε οι όποιοι όροι τεθούν ενώπιων μας να μην υποσκάπτουν τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας μας ούτε και τη θέση της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο”, υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης σε ομιλία του σε εκδήλωση με τίτλο “Προκλήσεις και προοπτικές της κυπριακής οικονομίας”, που διοργανώνεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού (ΕΒΕΛ) και το Σωματείο “Φίλοι του ΤΕΠΑΚ” στη Λεμεσό.

Επανέλαβε τη στήριξη της ΚΤΚ στην απόφαση της Κυβέρνησης για προσφυγή της Κύπρου στον ΕΤΧΣ, προσθέτοντας ότι η ένταξη στο Μηχανισμό δεν θα πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς “θα βοηθήσει την Κύπρο με ουσιαστικό τρόπο να ξεπεράσει τα σημερινά προβλήματα και να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης”.

“Η ανάγκη για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη με ενιαία εποπτεία για τις συστημικές τουλάχιστον τράπεζες, είναι πιστεύω, πέραν από αναγκαία”, είπε, υπενθυμίζοντας ότι την ίδια γνώμη συμμερίζεται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Δημόσια οικονομικά

——————-

Στην ομιλία, ο κ. Δημητριάδης παρέθεσε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες της Κύπρου συγκρίνονται ευνοϊκά με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι είναι συνετό οι όποιες δημοσιονομικές ανισοσκέλειες να σμικρυνθούν με βάση τις δεσμεύσεις της Κύπρου στην ΕΕ.

“Η στήριξη βέβαια της ανάπτυξης θα πρέπει να κατέχει ουσιαστικό ρόλο στην πορεία επανόδου της χώρας προς τη δημοσιονομική σταθερότητα”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως “για να γίνει η ανάπτυξη πραγματικότητα θα πρέπει, πρώτα από όλα, η διόρθωση των δημοσιονομικών ανισοσκελειών και γενικά η τήρηση του δημοσιονομικού πλαισίου, να γίνει μέσω μιας απόλυτα φιλικής και συμβατής με την ανάπτυξη στρατηγικής”.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για μείωση των τρεχουσών δαπανών του κράτους, υπογραμμίζοντας ότι αυτή “δεν πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις μισθών ή συντάξεων και άλλων επιβλαβών προς την ανάπτυξη μέτρων λιτότητας”.

“Αυτά τα μέτρα, εκείνο που συνήθως επιτυγχάνουν – όπως έχει διαφανεί και στην περίπτωση της Ελλάδας – είναι να ενισχύουν το φαύλο κύκλο που δημιουργείται μεταξύ της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και του χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων”, τόνισε ο Διοικητής της ΚΤΚ.

Πρόσθεσε πως η μείωση των τρεχουσών δαπανών του κράτους μπορεί να προέλθει μέσα από τη σταδιακή μείωση του αρ

Keywords
Τυχαία Θέματα