Απέρριψε το ”επείγον” του Ν/σ για φόρους σε καπνά και αλκοόλ η Βουλή

19:32 28/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία σήμερα το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα της εκτελεστικής εξουσίας για επείγουσα εξέταση και ψηφοφορία επί του κατατεθέντος σήμερα στη Βουλή νομοσχεδίου, το οποίο τροποποιεί τους περί φόρων κατανάλωσης ισχύοντες νόμους, με υποχρεωτική αναγραφή της τιμής στις συσκευασίες λιανικής πώλησης στα καπνικά προϊόντα, με αύξηση

της τελικής τιμής πώλησης στα τσιγάρα και άλλα καπνά, καθώς και στα αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένης και της μπύρας.

Υπέρ της αποδοχής του αιτήματος για επείγουσα εξέταση του νομοσχεδίου και ψηφοφορία τάχθηκαν 18 Βουλευτές (από το ΑΚΕΛ), ενώ 23 Βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών και ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας) απέρριψαν το αίτημα. Δεν υπήρξαν αποχές.

Σε απάντηση προς τον Προεδρεύοντα της Ολομέλειας, Σοφοκλή Φυττή, ο οποίος, στην έναρξη της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας, ερώτησε το σώμα εάν αποδέχεται την εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών για να εξετασθεί και να ψηφισθεί αυθημερόν το νομοσχέδιο, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, υπήρξε έντονη αντίδραση των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών και του Βουλευτή Αμμοχώστου, Ζαχαρία Κουλία.

Από τους Βουλευτές αυτούς, που ψήφισαν όπως μη θεωρηθεί ως επείγον το νομοσχέδιο, προβλήθηκαν τα επιχειρήματα της μη τήρησης των ισχυόντων κανονισμών, που προβλέπουν την παρέλευση ορισμένου χρονικού διαστήματος προκειμένου να επανέλθει νομοθέτημα το οποίο έχει απορριφθεί από την Ολομέλεια, καθώς και η ανάγκη ενδελεχούς εξέτασης όλων των παραμέτρων, που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη αύξηση των φόρων κατανάλωσης.

Από το ΑΚΕΛ, το οποίο ψήφισε υπέρ της επείγουσας εξέτασης του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε ότι ανέκαθεν στη Βουλή γινόντουσαν δεκτά ως επείγοντα τα νομοθετήματα που αφορούσαν αυξήσεις σε καπνικά προϊόντα, οινοπνευματώδη, ή καύσιμα, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Το νομοσχέδιο έγινε τελικώς δεκτό ως κατατεθέν με την κανονική διαδικασία και παραπέμφθηκε για εξέταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Προ της ενάρξεως της συνεδρίας της Ολομέλειας, διανεμήθηκε στους Βουλευτές και στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επείγουσα επιστολή εκ μέρους του Προέδρου του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης Ανδρέα Θεοδούλου, ο οποίος εξέφραζε την κάθετη διαφωνία του “στην τυχόν ψήφιση νομοσχεδίου, το οποίο θα προβλέπει την αναγραφή των τιμών λιανικής πώλησης στα πακέτα και άλλες συσκευασίες καπνικών προϊόντων”.

“Η αναγραφή των τιμών”, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης, “αντιβαίνει των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού και, σε περίπτωση υιοθέτησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, η αντίδραση του Συνδέσμου θα είναι έντονη”, μη αποκλειόμενης “της λήψης νομικών μέτρων και της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα