Δηλώσεις του Τσίπρα μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

15:53 13/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για συμφωνία των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση, διετούς διάρκειας η οποία θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, μίλησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,

μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο πλαίσιο των προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δε χρειάζονται το ΣΥΡΙΖΑ για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς αυτή την έχουν εξασφαλίσει, αλλά εκβιάζουν για τη συμμετοχή του προκειμένου να γίνει συνένοχος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωση του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «συνεχίζουν να κάνουν αυτό που έκαναν δύο χρόνια τώρα, να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν. Λαός όμως που τόσο σκληρά δοκιμάζεται δεν μπορεί πια να εκβιάζεται».

Όπως είπε «τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), που έχουν συμφωνήσει σε προγραμματικό πλαίσιο διετούς διάρκειας κυβέρνηση, με στόχο την εφαρμογή του προγράμματος του Μνημονίου, έχουν 168 βουλευτές στη νέα Βουλή. Έχουν την πλειοψηφία. Ας προχωρήσουν. Η απαίτηση τους να συμμετάσχει σώνει και καλά και ο ΣΥΡΙΖΑ στην δική τους προγραμματική συμφωνία είναι παράνομη και πρωτοφανής. Δε μας ζητάνε όμως, προκειμένου να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτή την έχουν εξασφαλίσει, μας ζητάνε να αγνοήσουμε όσα λέγαμε προεκλογικά, να αγνοήσουμε τη λαϊκή ετυμηγορία και να δώσουμε ψευδή αίσθηση κοινωνικής συναίνεσης και νομιμοποίηση στο λάθος. Νομιμοποίηση δηλαδή στη συνέχεια της διάλυσης της οικονομίας και της κοινωνίας».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας: «τους επισήμανα για άλλη μια φορά: Εμείς δε λέμε άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά. Εμείς δεσμευόμαστε απέναντι στον ελληνικό λαό και στην εντολή που μας έδωσε πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τους το εξήγησα ότι το πρόβλημα της χώρας, ήταν και παραμένει η δυσαρμονία της ασκούμενης πολιτικής με τη λαϊκή βούληση. Όσο λοιπόν επιμένουν στο Μνημόνιο, όσο επιμένουν σε μία πολιτική που έχει απορρίψει ο λαός μας δεν πρόκειται να διασφαλίσουν την κοινωνική σταθερότητα».

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό ο κ. Τσίπρας είπε για τα κόμματα αυτά «από το ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητούν συμφωνία, ούτε καν ανοχή, ζητούν συνενοχή στο έγκλημα», προσθέτοντας ότι «στο όνομα της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, στο όνομα της πατριωτικής μας ευθύνης δεν μπορούμε να παρέχουμε αυτή την συνενοχή».

Κλείνοντας ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, «να καταδικάσουν μια για πάντα στη συνείδηση του τις δυνάμεις του χθες και να συνειδητοποιήσουν ότι μία μόνο ελπίδα έχει μείνει ζωντανή στον τόπο μας, η ελπίδα της ενότητας του λαού μας απέναντι στους εκβιασμούς ώστε να αποτραπεί η συνέχεια της βαρβαρότητας» και διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα τους προδώσει .

Keywords
Τυχαία Θέματα