Δηλώσεις Στεφάνου μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου

23:05 21/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να συμμετέχει με δημιουργική και εποικοδομητική διάθεση στη συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου υπερασπιζόμενος τις αρχές λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου

για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ τόνισε πως κατά τις εντατικές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπλήρωσε πλήρως τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά τη συνάντηση της Γενεύης “για να έχει η δική μας η πλευρά εποικοδομητική στάση στις συνομιλίες και για να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες επίτευξης προόδου μέσα από την επίτευξη νέων συγκλίσεων“.

Επανέλαβε εξάλλου τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι “δεν πρόκειται να αποδεχτούμε και δεν αποδεχόμαστε διαδικασίες επιδιαιτησίας και χρονοδιαγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και αποδείχθηκαν ατελέσφορες“.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να συμμετέχει με δημιουργική και εποικοδομητική διάθεση στη συνάντηση με το ΓΓ υπερασπιζόμενος τις αρχές λύσης του Κυπριακού“, είπε ο κ. Στεφάνου.

Πρόσθεσε πως “είναι γνωστό ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στη συνάντηση της Γενεύης είχε ζητήσει την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη περισσότερων συγκλίσεων θέτοντας δυο προϋποθέσεις: Πρώτον τη δέσμευση των δυο πλευρών επί της συμφωνημένης βάσης του Κυπριακού που είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και δεύτερον δέσμευση επί των συγκλίσεων και σχεδόν συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν στις διαπραγματεύσεις“.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εντατικές διαπραγματεύσεις αυτή την περίοδο εκπλήρωσε πλήρως αυτές τις δεσμεύσεις για να έχει η δική μας η πλευρά εποικοδομητική στάση στις συνομιλίες και για να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες επίτευξης προόδου μέσα από την επίτευξη νέων συγκλίσεων“, υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως “τις απόψεις και τις εκτιμήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλήρως θα τις αναπτύξει στη συνάντηση με το ΓΓ“.

Είπε εξάλλου πως είναι γνωστό επίσης ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει από την αρχή κατατεθεί πριν από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Στόχος, ανέφερε, “είναι η εξεύρεση συμφωνημένης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979 μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων“.

“Είναι επίσης γνωστή η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας που ευθύς εξαρχής την έχει κάνει ξεκάθαρη στον ΓΓ και είναι μια θέση στην οποία επιμένουμε, ότι σε αυτή τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού δεν πρόκειται να αποδεχτούμε και δεν αποδεχόμαστε διαδικασίες επιδιαιτησίας και χρονοδιαγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και αποδείχθηκαν

Keywords
Τυχαία Θέματα