Δηλώσεις Σαμαρά και Προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα

21:22 7/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την υποστήριξή του στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ «εφόσον συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της» εξέφρασε σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, μετά το πέρας της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ρομπάι έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνάντηση» κατά την οποία ο Έλληνας

Πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσουν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και οι δέουσες μεταρρυθμίσεις, και συμπλήρωσε ότι για να επιτύχει η προσπάθεια «θα πρέπει οι έχοντες να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος» κάνοντας ειδική μνεία στην αναγκαιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Ρομπάι μίλησε για «θαρραλέες επιλογές» που έγιναν από τις ελληνικές κυβερνήσεις με στόχο να μείνει η χώρα στο ευρώ και εκτίμησε ότι όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα η ελληνική οικονομία θα εξέλθει ιδιαίτερα δυνατή. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ θα βοηθήσουν και την ελληνική προσπάθεια.

Ο κ. Σαμαράς, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Ρομπάι για τις επώδυνες προσπάθειες ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας που επιδιώκει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα αναθέρμανσης της οικονομίας μέσα από την επίτευξη ανάπτυξης, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα γιατί «οι αντοχές των Ελλήνων έχουν φτάσει στα όριά τους». Γι αυτό και ζήτησε την άμεση αποδέσμευση της επόμενης δόσης της βοήθειας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον κ. Ρομπάι τόσο για το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας και τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας όσο και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει, μέχρις στιγμής, εκπονηθεί ενώ επανέλαβε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης θέτοντας το ζήτημα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής συνδρομής στην αντιμετώπιση της εισόδου στη χώρα παράνομων μεταναστών.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι έθεσε στον κ. Ρομπάι το ζήτημα των αλλεπάλληλων αρνητικών δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων ως προς την πορεία της Ελλάδας, κάτι που όπως σημείωσε δεν αφορά τον ίδιο τον κ. Ρομπάι, καλώντας τον να παρέμβει έτσι ώστε να μην γίνονται τέτοιες δηλώσεις που υποσκάπτουν την ελληνική προσπάθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα