Διερευνητικές επαφές για την απεργία των οικοδόμων, πραγματοποιεί η Υπ. Εργασίας

19:16 1/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Διερευνητικές επαφές με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία μεταξύ συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, στο θέμα της συνεχιζόμενης για όγδοη ημέρα απεργίας των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία, πραγματοποιεί η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, όπως δήλωσε η ίδια μετά τη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Κατά

τη σύσκεψη, διάρκειας μιας ώρας, συζητήθηκαν η απεργία διαρκείας των οικοδόμων, οι εγκύκλιοι που απέστειλαν στα μέλη τους ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για πάγωμα των εργασιακών όρων το 2013 καθώς και η πρόταση της Υπουργού Εργασίας για να παρέχεται στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα η ισχύς των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις του δοσμένου κλάδου.

Συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις εξέφρασαν, μετά τη σύσκεψη, την ετοιμότητά τους να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν αυτό κρίνει αναγκαίο η Υπουργός Εργασίας, για να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα της απεργίας των οικοδόμων, με τις συντεχνίες να προειδοποιούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος η εργατική ειρήνη να τιναχθεί στον αέρα λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας.

“Εδώ και κάποιες ημέρες εξερευνούμε το περιθώριο και τις δυνατότητες να φέρουμε τις δύο πλευρές σε ακτίνα συμφωνίας”, δήλωσε η κ. Χαραλάμπους, ύστερα από τη σύσκεψη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα οι επαφές που γίνονται “να οδηγήσουν σε ένα αίσιο τέλος”.

Η κ. Χαραλάμπους χαιρέτισε τόσο τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη σημερινή σύσκεψη των κοινωνικών εταίρων επί του θέματος των οικοδόμων όσο και το γεγονός ότι “όλοι βλέπουν και αναγνωρίζουν και προσβλέπουν προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το διαμεσολαβητικό του ρόλο”.

“Όταν θα είμαστε έτοιμοι να έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο θα το ανακοινώσουμε”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “σε αυτό το στάδιο γίνονται κάποιες επαφές διερευνητικού τύπου” και “στόχος και επιδίωξη μας είναι το συντομότερο δυνατό να λήξει αυτό το πρόβλημα”.

Εγκύκλιοι ΚΕΒΕ – ΟΕΒ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Υπουργός Εργασίας έθεσε στις δύο πλευρές και το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις εγκυκλίους που έχουν αποστείλει η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ στα μέλη τους για πάγωμα των εργασιακών όρων το 2013, με την κ. Χαραλάμπους να δηλώνει ότι έχει καταθέσει ενώπιον των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων την πρόθεση της να τις καλέσει σε συνάντηση αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με στόχο, όπως είπε, “να διερευνηθεί η δυνατότητα να υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας γύρω από αυτά τα ζητήματα το οποίο θα δεσμεύει όλους και θα συνάδει με τον κώδικα εργασιακών σχέσεων και τον τρόπο που διεξάγεται εδώ και χρόνια ο κοινωνικός διάλογος στον τόπο μας”.

“Έχουμε εκφράσει την πρόθεσή μας να καλέσουμε συνάντηση των δύο πλευρών έτσι που να λειτουργήσουμε μέσα στα σωστά πλαίσια των εργασιακών σχέσεων και αναμένω την αντίδραση της εργοδοτικής πλευράς, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν σταλεί ήδη οι εγκύκλιοι”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι “ο σεβασμός των εργασιακών σχέσεων είναι άκρως απαραίτητος αν θέλουμε να συμπεριφερόμαστε σωστά και υπεύθυνα μέσα στις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος και η οικονομία” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “το σύστημα μπορεί να απαντήσεις τους προβληματισμούς που δικαιολογημένα έχουν οι επιχειρήσεις μπροστά στο δύσκολο περιβάλλον”.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος είπε ότι η εγκύκλιος αναφέρει ότι “σε προβληματικές περιπτώσεις θα κληθούν οι συντεχνίες και οι εργαζόμενοι για να συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι” και “δεν σημαίνει ότι αποφασίστηκε οτιδήποτε που αφορά περικοπές”.

Σε σχέση με την απεργία των οικοδόμων, ο κ. Πήλικος είπε ότι “είναι στη διάθεση της Υπουργού αν κρίνει σκόπιμο να μας καλέσει να συζητήσουμε το θέμα”.

“Πέρα και πάνω από τις όποιες διαδικασίες υπάρχει το συμφέρον της οικονομίας, των επιχειρήσεων και η ανάγκη για διατήρηση των θέσεων εργασίας”, πρόσθεσε.

Σε σχέση με την απεργία στην οικοδομική βιομηχανία, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι για την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης, για την κατοχύρωση των εργαζομένων να έχουν ρυθμισμένους όρους απασχόλησης και για το θέμα της φθηνής εργασίας, “γίνεται μια μεγάλη απεργία” στην οικοδομική βιομηχανία, προσθέτοντας ότι αν αυτή η απεργία δεν κλείνει γιατί δεν υπάρχει διάθεση από την εργοδοτική πλευρά να κάτσει στο τραπέζι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναινετική διάθεση να βρούμε λύση τότε φυσιολογικά το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα θα πει και αυτό στη μάχη σιγά – σιγά”.

Ο κ. Κυρίτσης εξέφρασε την ευχή να μην χρειαστεί να “υπάρξουν ευρύτερες κινητοποιήσεις” και σημείωσε ότι στόχος των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι να λυθεί αυτή η απεργία το συντομότερο με ένα αξιοπρεπή και δίκαιο τρόπο για τους εργαζόμενους”.

Ανέφερε ότι “οι εργοδότες έχουν απορρίψει τη μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού, εμείς την έχουμε αποδεχτεί και αναμένουμε ότι μέσω της μεσολαβητικής διαδικασίας του Υπουργείου Εργασίας είναι δυνατό να επανέλθουμε στο τραπέζι για να βρούμε συναινετική λύση”.

Αναφορικά με την απεργία των οικοδόμων, ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως είπε ότι η ΣΕΚ διαβεβαίωσε τους απεργούς ότι θα τους συμπαρασταθεί, προειδοποιώντας ότι “αυτή η απεργία κρατεί για χρονικό διάστημα που θα οδηγήσει τα πράγματα σε σύγκρουση”.

“Προειδοποιούμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η εργατική ειρήνη να τιναχθεί στον αέρα λόγω της απεργίας των οικοδόμων”, ανέφερε και σημείωσε ότι η ΣΕΚ αποφάσισε “εκ πρώτης όψεως σήμερα” για το θέμα των οικοδόμων αλλά δεν θα το ανακοινώσει και θα το συζητήσει με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ανέφερε ότι θα δοθεί χρόνος στην Υπουργό να αναπτύξει δραστηριότητα για να έλθουν τα δύο μέρη ξανά στο τραπέζι.

Σε σχέση με την απεργία των οικοδόμων, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσακής είπε ότι “όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να κλείσει αυτό το θέμα το ταχύτερο γιατί η χώρα δεν αντέχει οποιαδήποτε οικονομική αναταραχή», προσθέτοντας ότι “ο τομέας αυτός ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να τον κρατούμε σε στασιμότητα”.

“Οι εργοδότες είναι ανοικτοί στο διάλογο και εάν και εφόσον κληθούν από την Υπουργό για να βρεθεί μια διέξοδος στο θέμα αυτό”, πρόσθεσε.

Για το θέμα της εγκυκλίου, ο κ. Τσακής είπε ότι η εγκύκλιος του ΚΕΒΕ “ήταν πολύ ξεκάθαρη, παραπέμποντας όπου υπήρχαν συλλογικές συμβάσεις σε διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες ή και σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους να παρθούν οι αποφάσεις εκείνες που εξυπηρετούν τις ιδιαιτερότητες τις κάθε επιχείρησης”.

Σε σχέση με την προτροπή να μην προχωρήσουν τα μέλη του ΚΕΒΕ σε οποιαδήποτε αύξηση του κόστους, ο κ. Τσακής είπε ότι “ήταν δεδομένο ότι το 2013 είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, κανένας δεν φανταζόταν ότι θα υπήρχαν αυξήσεις” και πρόσθεσε ότι “προτρέψαμε όσες επιχειρήσεις μπορούν να δώσουν αυξήσεις να το πράξουν, αλλά δεν θεωρούμε ότι η εγκύκλιος παρέπεμπε σε μια κατάσταση που να δικαιολογεί αυτή την έντονη αντίδραση από πλευράς συντεχνιών”.

Αναφορικά με την απεργία στις οικοδομές, ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδου είπε ότι η ΔΕΟΚ είναι στον αγώνα, στη δίκαιη πάλη συμπαραταγμένη με τις κλαδικές των οικοδόμων των τριών συντεχνιών, ΔΕΟΚ, ΠΕΟ και ΣΕΚ και προσπαθούμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι ενωμένο το συνδικαλιστικό κίνημα προσπαθεί για τα δίκαια και τα αυτονόητα”.

Ο κ. Διομήδου απηύθυνε έκκληση προς το Υπουργείο και ιδιαίτερα την εργοδοτική πλευρά, τον κλάδο των εργολάβων οικοδομών της Κύπρου να κάνει δεύτερες σκέψεις και να προσέλθουν στο διάλογο που έχει ήδη πάρει πρωτοβουλία η Υπουργός με τη μεσολαβητική της πρόταση και το συντομότερο δυνατό να βρεθεί αξιοπρεπής και δίκαιη λύση”.

Σε σχέση με την εγκύκλιο ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, ο κ. Διομήδου είπε ότι την θεωρεί “και άστοχη και άκαιρη”, προσθέτοντας ότι η εργοδοτική πλευρά θα μπορούσε είτε με απευθείας συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είτε μέσω του Υπουργείου να διευθετήσουν συνάντηση”.

“Το εργατικό κίνημα είναι πάντα έτοιμο εκεί και όπου πραγματικά υπάρχουν προβλήματα και ξέρουμε ότι είναι πολλά στην οικονομία και στις επιχειρήσεις να βρίσκουμε από κοινού αποδεκτές, συμφωνημένες λύσεις για να συγκρατήσουμε όσο πρέπει και όσο γίνεται την εργατική ειρήνη”, κατέληξε.

The post Διερευνητικές επαφές για την απεργία των οικοδόμων, πραγματοποιεί η Υπ. Εργασίας appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα