Διατροφή: Οι συνδυασμοί που χαρίζουν υγεία

09:26 8/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Βελτιώστε την υγεία σας κάνοντας τους πιο σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς που θα σας χαρίσουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και θα σας προστατεύσουν από τις παθήσεις.

Μπρόκολο με ντομάτες

Τόσο το μπρόκολο όσο και οι ντομάτες συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, όμως οι έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός τους στο φαγητό μπορεί να μας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ντομάτας και μπρόκολου ταυτόχρονα, ήταν πιο αποτελεσματική στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών όγκων του προστάτη, σε σχέση με την κατανάλωση

του καθενός χωριστά.

Η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη αντιστοιχούσε σε περίπου ενάμιση φλιτζάνι μπρόκολο και δυόμισι φλιτζάνια φρέσκια ντομάτα (ή ένα φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας). Για να συνδυάσετε σε μια συνταγή τα οφέλη των δύο τροφών μπορείτε, για παράδειγμα, να φτιάξετε μια πίτσα με πλούσια σάλτσα ντομάτας και μπόλικο μπρόκολο.

Τσάι με λεμόνι

Το πράσινο τσάι έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, χάρη στις κατεχίνες που περιέχει, οι οποίες αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι μόνο περίπου 20% από αυτές τις υγιεινές ενώσεις είναι απορροφήσιμες από τον οργανισμό μας. Τα καλά νέα: Πρόσφατα, όταν στο πλαίσιο πειράματος οι επιστήμονες πρόσθεσαν χυμό λεμονιού στο πράσινο τσάι, η διαθεσιμότητα των ευεργετικών για την υγεία κατεχινών έφθασε στο 80%.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα φτιάξετε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι, στύψτε μέσα σε αυτό το χυμό ενός ολόκληρου μεσαίου λεμονιού (μπορείτε επίσης να βάλετε κίτρο ή γκρέιπφρουτ). Αν θέλετε να πάρετε έτοιμο τσάι ψάξτε για κάποιο εμφιαλωμένο πράσινο τσάι που να περιέχει ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) στη σύστασή του. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη C που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή μπορεί επίσης να βελτιώσει την απορρόφηση των κατεχινών.

Κόκκινες πιπεριές με μαύρα φασόλια

Μήπως το τελευταίο διάστημα τρώτε περισσότερα νηστίσιμα φαγητά για να ωφελήσετε την καρδιά σας και το περιβάλλον; Θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να απορροφήσει περισσότερα σίδηρο που είναι χρήσιμος για την τόνωση του ανοσοποιητικού, αν προσθέσετε στα γεύματά σας και κόκκινες πιπεριές. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σίδηρος που υπάρχει στα όσπρια π.χ. τα φασόλια είναι μη-αιμικός, δηλαδή μια μορφή σιδήρου που είναι πιο δύσκολο να απορροφήσει το σώμα μας σε σχέση με τη μορφή σιδήρου που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας (αιμικός σίδηρος). Συνδυάζοντας λοιπόν τα φασόλια με κόκκινες πιπεριές, που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ο σίδηρος μπορεί να απορροφηθεί και να χρησιμοποιηθεί πιο εύκολα από το σώμα μας.

Από μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, βρέθηκε ότι οι γυναίκες μπορούν να απορροφήσουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από το γεύμα τους, με την προσθήκη μόλις 63 mg βιταμίνης C, δηλαδή ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές.

Αυγά με μάνγκο

Θέλετε να βελτιώσετε την εμφάνιση και την αντοχή του δέρματός σας; Προσπαθήστε να καταναλώνετε τακτικά αυτόν τον συνδυασμό: Αυγά με μάνγκο. Τα αυγά είναι πλούσια σε αμινοξέα (δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών), που είναι απαραίτητα για το σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως το μάνγκο, συνεργάζονται με τα αμινοξέα ενισχύοντας περαιτέρω την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό σας βοηθά να αναπληρώσετε τα μειωμένα αποθέματα κολλαγόνου του οργανισμού σας, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμφάνιση του δέρματος σας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ψάρι με αγγουροντομάτα

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ιώδιο που είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό των ορμονών του θυρεοειδούς. Αν συνοδεύσουμε το ψάρι με λάχανο, μπρόκολο ή κουνουπίδι χάνουμε το όφελος που θα αποκομίζαμε από την πρόσληψη ιωδίου καθώς αυτά τα κραμβοειδή λαχανικά περιέχουν ουσίες που δεσμεύουν το ιώδιο.

Το ιδανικό λοιπόν για να μην στερηθούμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ιωδίου είναι να συνδυάσουμε το ψάρι με μια αγγουροντομάτα ή μια μαρουλοσαλάτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα