Διάσταση Γκιούλ – Ερντογάν για τις ταραχές στην Τουρκία

22:47 3/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με την δήλωση «το μήνυμα ελήφθη» ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ αντέδρασε με έναν διαφορετικό τρόπο από εκείνον του Ταγίπ Ερντογάν στις ταραχές που σημειώνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας από την περασμένη Παρασκευή.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Γκιούλ κληθείς να σχολιάσει τα όσα συμβαίνουν ανέφερε ότι «τα μηνύματα καλής πρόθεσης ελήφθησαν όλα. Όταν έρθει η ώρα θα γίνουν και αυτά που πρέπει». Από δω και πέρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας ότι «η εμπειρία όλων μας δείχνει

ότι σε τέτοιου είδους κοινωνικά γεγονότα, εισέρχονται δυστυχώς παράνομες οργανώσεις στο τέλος, τα αιχμαλωτίζουν και δίνουν τα λάθος μηνύματα».χ

Η Τουρκία, συνέχισε, είναι μια χώρα που θέτει σε λειτουργία τους δημοκρατικούς κανόνες στο δρόμο προς τη δημοκρατία.

Όσοι δεν μπορούν να πάρουν ένα αποτέλεσμα στην κάλπη προσπαθούν να το κάνουν με διαφορετικούς τρόπους, δήλωσε φθάνοντας στο Μαρόκο ο Τούρκος Πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι η κατάσταση έχει εκτονωθεί σε σχέση με 5 μέρες πριν. Εκτίμησε δε ότι σε μερικές ημέρες θα ομαλοποιηθεί πλήρως.

Σε επισήμανση των δηλώσεων Γκιούλ περί δημοκρατίας, ο κ. Ερντογάν είπε πως η δημοκρατία περνά μέσα από το κοινοβουλευτικό σύστημα, μέσα από τις κάλπες. «Χωρίς κάλπες άλλωστε, δεν τίθεται θέμα δημοκρατικού συστήματος».

“Το μήνυμα ελήφθη. Αλλα δεν μπορώ να ξέρω το περιεχόμενό του” ήταν το σχόλιο Ερντογάν για την αντίστοιχη φράση του Τούρκου Προέδρου, υπενθυμίζοντας ότι ρωτήθηκε αναχωρώντας από την Τουρκία για αντίστοιχη δήλωση ενός Υπουργού και ρώτησε ο ίδιος τον δημοσιογράφο ποιο είναι αυτό το μήνυμα, γιατί στον Τούρκο Πρωθυπουργό δεν δόθηκε κανένα μήνυμα. Δεν ξέρω, συνέχισε, τι μπορεί να υπάρχει πίσω από τις δηλώσεις του Προέδρου, επισημαίνοντας ότι κλήθηκε και απαντά σε μια ερώτηση που αφορά τις δηλώσεις Γκιούλ, τις οποίες – όπως επεσήμανε – ο ίδιος δεν έχει δει.

Νωρίτερα πάντως και πριν την αναχώρησή του για το Μαρόκο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της Αφρικής, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ότι πέραν από αυτούς που συμμετείχαν ως αποτέλεσμα πληροφοριών από κοινωνικά δίκτυα, είναι μια εκδήλωση που είχε οργανωθεί. «Το θέμα δεν είναι το πάρκο Γκεζί. Δεν είναι θέμα να ξηλωθούν όλα τα δέντρα. Για μια τέτοια οργάνωση, έγιναν βήματα από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι εχέφρονες συμπατριώτες μου δεν πρέπει να παίξουν αυτό το παιχνίδι. Το θέμα των δέντρων ήταν στην πραγματικότητα το φυτίλι που προκάλεσε. Αυτοί που φέρουν την πανούκλα, θα πληρώσουν το τίμημα». «Κατσαρόλες και τηγάνια, ο καιρός είναι πάντα ο ίδιος», σχολίασε επίσης ο Ερντογάν για τις διαμαρτυρίες με κατσαρόλες που συνοδεύουν τις διαδηλώσεις πλέον σε όλη τη χώρα.

Μετά την αναχώρηση του Τούρκου Πρωθυπουργού για την περιοδεία του, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιούλ στις 6 το απόγευμα. Βγαίνοντας από το μέγαρο Τσάνκαγια, ο κ. Κιλιντσντάρογλου δήλωσε πως υπενθύμισε στον Πρόεδρο πως έχει αρμοδιότητες. Χαρακτήρισε σημαντική την αναφορά Γκιούλ νωρίτερα στη δημοκρατία.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης μίλησε για υπέρμετρη βία από πλευράς κυβέρνησης, γεγονός που – όπως είπε – πρέπει πρώτα να αποδεχτούν και διερωτήθηκε ποια δημοκρατία υπάρχει στο να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση νεαρών που ήθελαν να προφυλάξουν τα δέντρα στο πάρκο Γκεζί στην Κωσταντινούπολη, γκάζι πιπεριού.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι η τουρκική αστυνομία κάνοντας και πάλι χρήση δακρυγόνων επιχείρησε απόψε να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης, που απέχει ελάχιστα από το πρωθυπουργικό γραφείο του Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν ξεσπάσει επεισόδια στην Άγκυρα, όταν η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών, όταν περίπου 1.000 άτομα, κυρίως νέοι, κινήθηκαν προς τις γραμμές των αστυνομικών στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι φωνάζοντας «Ταγίπ παραιτήσου».

Νωρίτερα σήμερα, σε ανακοίνωσή του ο ιατρικός σύλλογος της Τουρκίας ανέφερε ότι ένας διαδηλωτής που παρασύρθηκε την Κυριακή από αυτοκίνητο, όταν ο οδηγός έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένους στην Άγκυρα έχασε τη ζωή του και θεωρεί ότι πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που προήλθε από τις ταραχές. Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος κατέστησε υπεύθυνη για το θάνατο την τουρκική κυβέρνηση.

Νεκρός είναι ο Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης. «Την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία που επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους, ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις της μορφής ‘κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%’», αναφέρεται στην ανακοίνωση του συλλόγου.

Ο κ. Ερντογάν αναχωρώντας για το Μαρόκο είχε δηλώσει: «κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%». Ο ιατρικός σύλλογος γράφει ότι «εάν συνεχιστεί η απάνθρωπη αυτή βία εναντίον των πολιτών οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, ασκώντας τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις θανάτου, πράγμα για το οποίο την ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση».

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι τρία άτομα, ένας μαθητής, ένας καθηγητής και ένας δημοτικός υπάλληλος έχασαν το ένα μάτι τους από ρίψη δακρυγόνων, γκαζιού πιπεριού και χρήση βίας από την αστυνομία.

Στο μεταξύ, ο αρχισύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι κανείς δεν πρόκειται να φθείρει τον Τούρκο Πρωθυπουργό. “Είναι ένας ηγέτης που βγαίνει κάθε 100 χρόνια, με χαρισματική ηγετική ικανότητα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος τέτοιος ηγέτης”, σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα