Διαμαρτύρονται βουλευτές της Επ. Προσφύγων γιατί Υπηρεσίες δεν παρέστησαν σε συνεδρία

17:15 13/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κριτική προς τις κυβερνητικές υπηρεσίες για την παράλειψή τους να παρουσιαστούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων για τη συζήτηση της στήριξης των προσφύγων μέσα από αναζήτηση κοινοτικών προγραμμάτων, ώστε να μην καταφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, άσκησαν τα μέλη της Επιτροπής.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, που συζήτησε και το θέμα του τερματισμού της δανειοδότησης από τον οργανισμό χρηματοδότησης στέγης προσφύγων για σκοπούς αυτοστέγασης, εξέφρασε

διαμαρτυρία λέγοντας δεν μπορεί να εγγράφονται τόσο σοβαρά θέματα και να μην παρουσιάζονται οι υπηρεσίες. Είπε ότι πρόθεση της Επιτροπής Προσφύγων ήταν να βοηθήσει το κράτος να ετοιμάσει τις υπηρεσίες για αναζήτηση τρόπων απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, καθώς δεν υπάρχει άλλη χώρα στην ΕΕ που να έχει πρόσφυγες στον πληθυσμό της, ώστε να στηριχθούν οι ιδιοκτήτες κατεχόμενης περιουσίας.
Ανέφερε ότι στην Επιτροπή παρουσιάστηκε μόνο εκπρόσωπος του πρώην Γραφείου Προγραμματισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να αποστείλει εκπρόσωπο, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών που ανέλαβε και το συντονισμό της προσπάθειας ούτε παρουσιάστηκε ούτε ειδοποίησε την Επιτροπή.
Είπε ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη και ανακοίνωσε ότι θα σταλούν επιστολές διαμαρτυρίας σε όλες τις υπηρεσίες.
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν επιδεικνύει κανένα ενδιαφέρον να βρει τρόπους να στηρίξει τον προσφυγικό κόσμο», συνέχισε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα με τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης, είπε ότι προέκυψε όταν από κακή συνεννόηση των υπηρεσιών δεν ενημερώθηκε παραχώρηση τίτλων σε δέκα περιπτώσεις οφειλετών ώστε να υποθηκευτεί έναντι του δανείου το σπίτι και ο Οργανισμός έμεινε χωρίς εξασφάλιση και αποφάσισε να αλλάξει την πολιτική παραχώρησης δανείων.
Πρόσθεσε ότι το Κτηματολόγιο, η υπηρεσία μερίμνης και ο Οργανισμός σε τρεις εβδομάδες με ένα μήνα θα προσκληθούν στην Επιτροπή για να την ενημερώσουν για τις ενέργειες που μπορεί να γίνουν ώστε ο Οργανισμός να επιστρέψει στην παλαιότερη πολιτική του.
Η Επιτροπή Προσφύγων, όπως ανέφερε η κ. Κουκουμά, συζήτησε και το θέμα της αυτοστέγασης προσφύγων και κατέληξε ότι μπορεί να προωθηθεί η διαδικασία για 919 ζευγάρια που έχουν πάρει εγκρίσεις, καθώς τα οικόπεδα έχουν διαχωριστεί ακόμα και εάν δεν είναι ολοκληρωμένες όλες οι υποδομές.
Ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα για 705 ζευγάρια στα οποία -όπως είπε- δεν πρόλαβε η προηγούμενη Κυβέρνηση να παραχωρήσει τα οικόπεδα, αναφέροντας ότι κάποια από τα ζευγάρια έχουν προχωρήσει με την ετοιμασία αρχιτεκτονικών σχεδίων και δεν φαίνεται ότι η διαδικασία διαχωρισμού των οικοπέδων θα προχωρήσει σύντομα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι έκαστος ο οποίος καλείται στη Βουλή πρέπει να παρουσιάζεται και οι βουλευτές θα πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε να είναι παραγωγικοί στις συνεδριάσεις.
Σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι είναι αποτέλεσμα της πρακτικής της προηγούμενης Κυβέρνησης που μοίραζε οικόπεδα και προγράμματα που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά και που εκχωρούσαν χωρίς να διασφαλίζεται η εξασφάλιση δανείων.
Είπε το ζητούμενο είναι να σταθμίσουμε τα πράγματα και να καταλήξουμε στον τρόπο με τον οποίο περικόπτουμε πόρους και πού τους δίνουμε.
Συμφώνησε με την προσέγγιση ότι για τα 900 οικόπεδα δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν όλες οι υποδομές και είπε ότι με τη μείωση στα κόστη μπορεί με 5 με 6 εκ. Ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015 να συνεχιστεί ο διαχωρισμός οικοπέδων.
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι επειδή κάποιες κατοικίες που τιτλοποιήθηκαν δεν μπήκαν υποθήκη, δεν σημαίνει ότι ο Οργανισμός χρηματοδότησης στέγης θα σταματήσει να δανειοδοτεί.
Επανέλαβε ότι η προσφυγική πολιτική έχει σταματήσει και ανέφερε ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι δεν υπάρχει προσφυγικός κόσμος.

Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο το γεγονός για ένα τόσο σημαντικό θέμα για τη στήριξη των ιδιοκτητών κατεχομένων περιουσιών να μην παρουσιαστούν οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα