Διαδικαστική απαλλαγή μελών Χρυσής Αυγής από κατηγορίες εξύβρισης και απειλής

18:03 28/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για τυπικούς λόγους, συγκεκριμένα λόγω έλλειψης παραβόλου κατάθεσης έγκλησης από το φάκελο της δικογραφίας, το οποίο η πολιτική αγωγή όφειλε να έχει συμπεριλάβει, κηρύχθηκε άκυρη η ποινική διαδικασία σε βάρος επτά μελών της Χρυσής Αυγής από το Αυτόφωτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Βέροιας, με αποτέλεσμα να απαλλαγούν από τις κατηγορίες που τους βάρυναν.

Η έλλειψη του παραβόλου έγινε αντιληπτή μετά από μαραθώνια διαδικασία 13 ωρών, τις πρώτες πρωινές ώρες, και ενώ είχε ήδη

ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων, οι απολογίες και ο εισαγγελέας είχε αρχίσει να παρουσιάζει την πρότασή του.

Κατ’ εφαρμογή της σχετικής ειδικής διάταξης, το δικαστήριο υποχρεώθηκε να κηρύξει άκυρη τη διαδικασία και να απαλλάξει τους επτά κατηγορουμένους – μέλη της Χρυσής Αυγής, που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για διατύπωση απειλών και εξύβριση, οι οποίες δεν διώκονται αυτεπάγγελτα (οπότε δεν θα υπήρχε ζήτημα να προχωρήσει η δίκη και χωρίς παράβολο) αλλά κατ’ έγκληση.

Το δικαστήριο, όμως, καταδίκασε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης, τον όγδοο κατηγορούμενο, επίσης μέλος της Χρυσής Αυγής. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον ιδιοκτήτη του καφενείου, όπου έγινε το συμβάν σε βάρος του οποίου οι κατηγορούμενοι είχαν καταθέσει μήνυση. Στις απολογίες τους και οι οκτώ επέμειναν ότι προκλήθηκαν και ότι έδρασαν «αμυνόμενοι». Και στις δύο περιπτώσεις το δικαστήριο αποφάσισε να μη δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα