Δεξίωση για την Ημέρα της Ευρώπης στα κατεχόμενα

22:42 10/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεξίωση με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης παρέθεσαν στην κατεχόμενη Λευκωσία η Πρέσβειρα της Δανίας στην Κύπρο Kirsten Rosenvold Geelan, εκπροσωπώντας την προεδρεύουσα χώρα στο Συμβούλιο της ΕΕ, μαζί με τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Τάσο Γεωργίου και τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργο Μαρκοπουλιώτη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στη δεξίωση

παραβρέθηκαν πολλά μέλη διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, εκπρόσωποι τ/κ κομμάτων και της ψευδοκυβέρνησης, επιχειρηματίες, καθώς και εκπρόσωποι ΜΚΟ και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η κ. Geelan ανέφερε ότι βασική προτεραιότητα της ΕΕ παραμένει η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η Ενωση δίνει έμφαση σε πολιτικές για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τις μεταφορές και τους καταναλωτές. Είπε ακόμη ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε από την πλευρά του ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν μια «φυσική εξέλιξη» του οράματος και των προσπαθειών για ένωση των λαών της Ευρώπης με ειρηνικά μέσα και δια της συνεργασίας.

Χαρακτήρισε ατυχές το γεγονός ότι η ένταξη της Κύπρου δεν συνοδεύτηκε από την επανένωση του νησιού, ώστε όλοι Κύπριοι, Ε/κ και Τ/κ να απολαμβάνουν από κοινού τα οφέλη της προσχώρησης, στο πλαίσιο μιας ενωμένης χώρας.

Ανέφερε τέλος ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαρκοπουλιώτης αναφέρθηκε σε στοιχεία του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, που δείχνουν ότι το 54% των Τ/κ τείνει να εμπιστεύεται την ΕΕ, ένα ποσοστό που, όπως είπε, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε ακόμη ότι από το 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει 292 εκ. ευρώ στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας για στήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, το οποίο αποσκοπεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά στις προετοιμασίες για επανένωση της νήσου.

Keywords
Τυχαία Θέματα