Δέσμευση Χριστόφια για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία

10:06 26/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Τη δέσμευση της Κυβέρνησής του εξέφρασε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, να εξακολουθήσει να εργάζεται σκληρά, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, μακριά από αχρείαστες υπερβολές και δημόσιες δηλώσεις και μέσα από διαφανείς διαδικασίες, στη βάση τεκμηριωμένων επιστημονικών προσεγγίσεων, ”για τη δικαίωση των προσδοκιών του λαού, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία και των σημερινών αλλά και των αυριανών γενεών”.

”Η ανεύρεση φυσικού αερίου δημιουργεί προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης, από την οποία θα επωφεληθούν

τόσο οι σημερινές όσο και οι επόμενες γενεές”, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, στο 1ο Ενεργειακό Συμπόσιο, στο ξενοδοχείο ”Χίλτον” της Λευκωσίας.
”Πέρα από τις επενδύσεις, που συνεπάγεται η σταδιακή ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής, για αξιοποίηση του φυσικού αερίου”, πρόσθεσε, ”έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές για δραστηριοποίηση στην Κύπρο”, η οποία ”εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, με προοπτικές συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης”.

”Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση της και μια σειρά πολλών άλλων πλεονεκτημάτων”, σημείωσε ο Πρόεδρος, ”καθιστούν την Κύπρο κομβικό σημείο και ενεργειακή γέφυρα προς την Ευρώπη και στον τομέα του φυσικού αερίου αλλά και των πετρελαιοειδών και -γιατί όχι- της ηλεκτρικής ενέργειας”, ενώ ”προοπτικές διανοίγονται, επίσης”, συνέχισε, ”στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο”.

”Η ανεύρεση φυσικού αερίου”, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ”μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή”.

”Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο επίλυσης προβλημάτων και όχι αιτία δημιουργίας νέων, με βασικό στόχο τον τερματισμό της παράνομης κατοχής και του εποικισμού, την επανένωση της χώρας και του λαού μας, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του λαού μας”, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

”Μέσα σε αυτό το πλαίσιο”, όπως ανέφερε, ”η Κυβέρνηση προχωρεί στον καθορισμό μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού, αξιοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, του καθ’ ύλην υπεύθυνου Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού και των αρμοδίων του υπηρεσιών, με τη βοήθεια της Συμβουλευτικής Ομάδας, της Νομικής Υπηρεσίας, των Γάλλων και Νορβηγών ειδικών συμβούλων, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και όλων των άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών”.

”Παράλληλα”, πρόσθεσε, ”η Κυβέρνηση προχωρεί με τις διαδικασίες της προκήρυξης του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για τα υπόλοιπα τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής ζώνης της Κύπρου”.

Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ”παρά τις προκλήσεις και τις απειλές, ό,τι έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα στον τομέα του φυσικού αερίου, το έχουμε επιτύχει λόγω της πολύ συγκεκριμένης, στοχευμένης πολιτικής που ακολουθήθηκε και λόγω του ορθού σχεδια

Keywords
Τυχαία Θέματα