ΔΕΟΚ: Προσωρινή αναστολή ελεύθερης καθόδου κοινοτικών χωρίς ειδικά προσόντα

12:44 3/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ΔΕΟΚ ζητεί από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, καθώς και από την Κυβέρνηση να θέσουν σε υψηλή προτεραιότητα και με επιμονή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα την ανάγκη για περίοδο προσωρινής αναστολής την ελεύθερη κάθοδο κοινοτικών πολιτών, χωρίς ειδικά προσόντα, για εργοδότησή των ως κοινοτικών εργαζομένων στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή της ανακοίνωση, η ΔΕΟΚ

“επιμένει ότι το επίδομα ανεργίας πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον στους εννέα μήνες και να συνδεθεί από τον έκτο μήνα και μετά με παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης για ευκολότερη πρόσβαση/ επανένταξη στην αγορά εργασίας”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “νέα άνοδο κατέγραψε η ανεργία στην Κύπρο τον Ιούλιο 2012 σε σύγκριση με τον Ιούνιο, αλλά και σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2011, με βάση στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία”.

Με τα στοιχεία αυτά, όπως αναφέρει η ΔΕΟΚ, φαίνεται ότι “η Κύπρος, τον εφετινό Ιούλιο, κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού ανεργίας ανάμεσα στα μέλη της Ευρώπης, ανεβαίνοντας στο 10,9% συγκριτικά με 7,7% που ήταν τον Ιούλιο του 2011″.

“Παρά το γεγονός ότι η Υπουργός Εργασίας δηλώνει δημόσια ότι το πρόβλημα της ανεργίας μόνον με ανάπτυξη μπορεί να αντιμετωπισθεί, δήλωση σωστή, εντούτοις κανένα πρόγραμμα ή και μέτρα πολιτικής για ανάκαμψη και αναθέρμανσης της κυπριακής οικονομίας δεν εξαγγέλλεται ή λαμβάνεται από τα αρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση ως σύνολο”, δηλώνει η ΔΕΟΚ.

“Δυστυχώς”, συνεχίζει η ανακοίνωση, “παρατηρείται μια πρωτοφανής αδράνεια και απραξία από πλευράς Κυβέρνησης να προωθήσει μέτρα ανάπτυξης ή και να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα για πρωτοβουλίες και επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αναχαιτίζοντας την τραγική αύξηση της ανεργίας”.

Η ΔΕΟΚ δηλώνει ακόμη πως “πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια, παρά την οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα” και τα περιθώρια αυτά “μπορούν να δώσουν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ευκαιρίες στήριξης της απασχόλησης και καταπολέμηση της ανεργίας”.

Τέτοια μέτρα, όπως αναφέρει η ΔΕΟΚ, είναι “η παροχή και σύνδεση των κινήτρων σε επιχειρηματίες με δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης σε τομείς/ κλάδους εργασίας για εξειδικευμένες δράσεις, όπως ανακαινίσεις για σκοπούς εξοικονόμησης ενέργειας (πχ επιδότηση δαπάνης 25-40% στις κατασκευές/ οικοδομές, ξενοδοχεία και εστιατόρια”.

Επίσης, “η πρόσληψη προσοντούχου προσωπικού για αναβάθμιση δεξιοτήτων και ποιότητας υπηρεσιών σε κοινοτικούς ή και ιδιωτικούς οργανισμούς/ επιχειρήσεις φροντίδας παιδιών/ ηλικιωμένων και σε ιδιωτικές κλινικές παροχής υπηρεσιών υγείας/ αποθεραπείας”.

Μπορούν, επίσης, να υπάρξουν, όπως αναφέρει η ΔΕΟΚ, “σχέδια και κίνητρα αυτο-απασχόλησης νέων και γυναικών (επαναφορά σχεδίου νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας)”.

Αναφορικά με την αδήλωτη και παράνομη απασχόληση κοινοτικών και αλλοδαπών εργαζομένων, η ΔΕΟΚ εισηγείται όπως “επιβάλλεται άμεση ενί

Keywords
Τυχαία Θέματα