Δεν θα κλείσει το ΣΑΠ, διαβεβαιώνει ο Υπ. Γεωργίας

17:15 19/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο ρόλος του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων είναι σημαντικός και δεν τίθεται θέμα κλεισίματος του ημικρατικού αυτού οργανισμού, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, μετά από συνάντηση που είχε με τη Διεύθυνση του Συμβουλίου στη Λεμεσό.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Αλετράρης ανέφερε πως δεν θα πρέπει το προσωπικό του ΣΑΠ να νιώθει ανασφάλεια, γιατί το Συμβούλιο επιτελεί σημαντικό έργο και η κυβέρνηση δεν θεωρεί πως έχει κλείσει ο κύκλος ζωής του.

“Είναι από τους οργανισμούς τους οποίους βλέπουμε με ιδιαίτερη συμπάθια, καθώς επιτελεί ένα σημαντικό έργο στα πλαίσια στήριξης του αμπελοοινικού τομέα”, είπε ο κ. Αλετράρης και πρόσθεσε “βοηθά τόσο τους καλλιεργητές όσο και τους οινοπαραγωγούς με τα μέτρα στήριξης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και τα μέτρα του ΣΑΠ, ως ανάδοχος του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών”.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως αυτήν την περίοδο περνούν δύσκολους καιρούς, τόσο οι καλλιεργητές μας όσο και οι οινοπαραγωγοί και ο ΣΑΠ επεξεργάζεται αυτήν τη στιγμή μέτρα για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, “τα οποία θα δούμε και σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας στο Υπουργείο για να τα εντάξουμε, με στόχο πραγματικά να γίνει βιώσιμο και το επάγγελμα του καλλιεργητή και το επάγγελμα του οινοποιού”.

Όσον αφορά το μέλλον άλλων ημικρατικών οργανισμών, ανέφερε πως έχει τροχοδρομηθεί το κλείσιμο του Συμβουλίου Ελαιοκομικών προϊόντων, ενώ το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών έπαψε να παίρνει στήριξη από την κυβέρνηση. Είπε ακόμη πως για τον Οργανισμό Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας, “που τελειώνουν οι ποσοστώσεις του γάλατος του 2015, θα προβληματιστούμε για το ποιος θα είναι ο μελλοντικός του ρόλος”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΑΠ Πανίκος Χάμπας ευχαρίστησε τον Υπουργό για την παρουσία του, η οποία, όπως είπε, αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης προς τον τομέα.

“Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κυπριακός λαός είναι ότι ο αμπελοοινικός τομέας, παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση και παρά το ότι αρκετοί τομείς της οικονομίας αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα επιβίωσης, εντούτοις παρατηρούνται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και αυτό είναι ακόμα ένα επιπρόσθετο κίνητρο για την κάθε κυβέρνηση, ότι πρέπει να στηρίξει τον τομέα”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε πως από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάρα πολύ σύγχρονα οινοποιεία, τα οποία κοσμούν την ύπαιθρο, δίνουν μια νέα δυναμική, νέες θέσεις εργασίας και ποιοτικά κρασιά, αλλά και τη ζιβανία και την κουμανταρία να διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

“Επομένως θα πρέπει το ΣΑΠ να διατηρηθεί και να φύγει από το νου οποιουδήποτε ότι θα πρέπει να καταργηθεί, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι ζημιά στην οικονομία”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Χάμπας.

Keywords
Τυχαία Θέματα