Δεν πείθουν τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s οι προβλέψεις Λέτα περί τέλους της ύφεσης

23:21 13/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) εμφανίστηκε να δυσπιστεί για τις προσδοκίες της κυβέρνησης της Ιταλίας ότι η χώρα οδεύει σε έξοδο από την ύφεση, επισημαίνοντας ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να μεγεθυνθεί με ένα ρυθμό που είναι υποδιπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν που έχει προβλέψει η Ρώμη.

Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα πρόβαλε τις τελευταίες ημέρες την εκτίμηση ότι το ιταλικό ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) σταμάτησε να συρρικνώνεται το τρίτο τρίμηνο του 2013, κάτι που θεωρεί ότι σηματοδοτεί το τέλος της

ύφεσης στη χώρα του, η οποία είναι η πιο μακρά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας προσδοκά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1% το 2014.

Όμως ο S&P υπολογίζει ότι η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με μόλις 0,4% το 2014 και κατά 0,9% το 2015. Η εκτίμηση αυτή είναι πιο απαισιόδοξη από εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που αναμένουν ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6-0,7% το 2014 και κατά 1,1-1,4% το 2015.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υποστηρίζει ότι «όλες οι προβλέψεις των θεσμών αυτών υποτιμούν» τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής για την τόνωση της ανάπτυξης, όπως η απόφαση των αρχών να καταβληθούν οφειλές του δημοσίου σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα δημιουργήσουν συνθήκες ρευστότητας στην αγορά, αφού αυτές οι οφειλές ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο S&P προειδοποίησε ότι εάν η απόδοση της ιταλικής οικονομίας είναι κακή, αυτό «θα εμποδίσει την κυβέρνηση» να τηρήσει τις δεσμεύσεις της να μειώσει το δημόσιο χρέος από το τρέχον επίπεδό του – βρίσκεται πάνω από το 130%. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μετωπική σύγκρουση τον Λέτα με τις Βρυξέλλες. Ήδη ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι αντιμέτωπος με διαδηλώσεις πολιτών οι οποίοι είναι απηυδισμένοι λόγω της οικονομικής κρίσης· πρόσφατα μάλιστα ο Λέτα καταφέρθηκε εναντίον των «αγιατολάδων της λιτότητας» στην ΕΕ.

Η Τράπεζα της Ιταλίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το δημόσιο χρέος έφθασε σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 2,085 τρισ. ευρώ, από 1.989 στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Ο οίκος αξιολόγησης προέβη στις εκτιμήσεις αυτές σε μια ανακοίνωσή του με την οποία ανέφερε πως διατηρεί το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας στη βαθμίδα BBB, την τέταρτη καλύτερη της δικής του κλίμακας. Πάντως, διατήρησε την προοπτική του αρνητική, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει «τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες» η Ιταλία να υποβαθμιστεί μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

«Θα μπορούσαμε να μειώσουμε το αξιόχρεο εάν, ιδίως, συμπεράνουμε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες θα συνέβαλαν να αποκατασταθεί η ανάπτυξη και να αποτρέψει την επιδείνωση των δεικτών του χρέους», σημείωσε ο S&P.

Keywords
Τυχαία Θέματα