Δεν έχει αντίδοτο νέος τύπος της πιο θανατηφόρας τοξίνης στον κόσμο

12:26 27/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την ύπαρξη ενός νέου ορότυπου της αλλαντικής τοξίνης, της πιο δηλητηριώδους τοξικής ουσίας γνωστής στον άνθρωπο, αναφέρει πρόσφατη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων. Το DNA της τοξίνης δεν έχει δημοσιοποιηθεί, για λόγους ασφαλείας, αφού δεν υπάρχει, ακόμα, γνωστό αντίδοτο.

Η αλλαντική τοξίνη φέρεται να είναι η πιο θανατηφόρα από όλες τις γνωστές στον άνθρωπο τοξικές ουσίες. Λογικό, όταν η μέση θανατηφόρα δόση της είναι 1 δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου ανά κιλό βάρους σώματος (χορήγηση με ένεση). Η τοξίνη μπλοκάρει την ακετυλοχίνη, τον νευροδιαβιβαστή

που ελέγχει την κίνηση των μυών, οδηγώντας σε παράλυση.

Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει επτά ορότυπους της τοξίνης: A, B, C1/C2, D, E, F και G. Όλοι παράγονται από το βακτήριο Clostridium botulinum(Κλωστηρίδιο της Αλλαντίασης). Τώρα, μία νέα μελέτη επιστημόνων του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια (ΗΠΑ) αναφέρει την ύπαρξη και ενός όγδοου ορότυπου, που έχει πάρει το όνομα αλλαντική τοξίνη τύπου H.Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η αλλαντική τοξίνη τύπου Η παράχθηκε από το στέλεχος IBCA10-7060 του βακτηρίου C. botulinum, το οποίο απομονώθηκε από κόπρανα παιδιού που παρουσίαζε τα τυπικά συμπτώματα βρεφικής αλλαντίασης. Πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη νέου τύπου αλλαντικής τοξίνης εδώ και περισσότερο από 4 δεκαετίες.Δεν έχει αντίδοτο ο νέος τύπος της θανατηφόρας τοξίνηςΤα άτομα που πέφτουν θύματα των γνωστών τύπων της αλλαντικής τοξίνης (το βακτήριο που την παράγει μπορεί να αναπτυχθεί σε τρόφιμα) λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή με μονοκλωνικά αντισώματα – ανοσοποιητικές πρωτεΐνες που παράγονται τεχνητά και δρουν ως αντίδοτα. Ωστόσο, για την αλλαντική τοξίνη τύπου H δεν έχει βρεθεί, ακόμα, θεραπεία.Όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν δοκιμές τοξικότητας της αλλαντικής τύπου H σε μια ομάδα ποντικών. Χρησιμοποίησαν τα γνωστά αντιβιοτικά που παρέχονται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και ανακάλυψαν ότι κανένα από αυτά δεν αντιδρά με τη νέα τοξίνη στον βαθμό που χρειάζεται για να σωθεί ο ασθενής.Αν και στη συνέχεια, η ομάδα επιχείρησε να καλλιεργήσει νέα αντισώματα, τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, απαιτείται περαιτέρω δουλειά για τη δημιουργία ισχυρού αντισώματος, το οποίο να μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια σε ανθρώπους. Μέχρι τότε, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.Υποψήφιο βιολογικό όπλο – Δεν δημοσιεύτηκε το DNA τηςΤο ενδιαφέρον γύρω από την αλλαντική τοξίνη είναι αυξημένο, τόσο λόγω των ιατροφαρμακευτικών εφαρμογών της – ανάμεσά τους οι ενέσεις Botox (τύπος Α) – όσο και λόγω της τοξικότητάς της. Πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες, φτάνοντας μέχρι το σημείο να θεωρούν τη συγκεκριμένη τοξίνη υποψήφιο βιολογικό όπλο, αν πέσει στα χέρια εξτρεμιστών.Για το λόγο αυτό, παρόλο που η ομάδα πίσω από τη μελέτη αποκωδικοποίησε το βακτηριακό στέλεχος που παράγει τη θανατηφόρα ουσία (πρόκειται, όπως είπαμε, για το IBCA10-7060), είναι η πρώτη φορά που μία γενετική αλληλουχία δεν δημοσιοποιείται για λόγους ασφαλείας. Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Infectious Diseases.

Keywords
Αναζητήσεις
αντιδοτο για το μποτοξ, αντιδοτο botox
Τυχαία Θέματα