Δανείστηκε με επιτόκιο κάτω του 6% η Ισπανία

14:52 19/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού πλήρωσε την Πέμπτη η Ισπανία σε δημοπρασία 10ετών ομολόγων, αλλά κατάφερε να διατηρήσει το κόστος δανεισμού της κάτω από το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο του 6%.

Συνολικά, το Υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας άντλησε το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο ποσό των 2,541 δισ. ευρώ κατά την έκδοση 2ετών και 10ετών ομολόγων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι επενδυτές ανέμεναν με ιδιαίτερη ανησυχία το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, φοβούμενοι ότι

μια αποτυχία της έκδοσης θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες επιθέσεις σε κρατικά ομόλογα της Ισπανίας, αναζωπυρώνοντας έτσι την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Η Ισπανία κατέβαλε επιτόκιο 5,743% στη δημοπρασία 10ετών κρατικών ομολόγων, απόδοση που είναι σημαντικά υψηλότερη από το 5,403% που πλήρωσε στην προηγούμενη ανάλογη δημοπρασία στις 19 Ιανουαρίου.

Αλλά, το επιτόκιο δεν ήταν τόσο υψηλό όπως φοβούνταν ορισμένοι και η ζήτηση για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα ήταν διπλάσια από την προσφορά.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι αν το επιτόκιο δανεισμού της Ισπανίας ξεπερνούσε το 6%, τότε θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα για τις αγορές και για τις προσπάθειές της Ισπανίας για χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της.

Αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης ήταν το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών να εκμεταλλευτεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και να αντλήσει περισσότερα από το αρχικό στόχο που έθεσε, που ήταν μεταξύ 1,5 μέχρι 2,5 δισ. ευρώ.

Η Ισπανία κατάφερε να πληρώσει χαμηλότερο επιτόκιο στη δημοπρασία των 2ετών ομολόγων, με την απόδοση να υποχωρεί στο 3,463%, από 3,495% στην προηγούμενη ανάλογη δημοπρασία στις 6 Οκτωβρίου του 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα