Χρηματιστηριακός σύμβουλος της Wall Street σχολιάζει τις αντιδράσεις των αγορών στις εξελίξεις στην Κύπρο

08:08 20/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι αντιδράσεις και του Χρηματιστηρίου Νέας Υόρκης αλλά και των διεθνών χρηματιστηρίων, στις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, ήταν αρκετά συγκρατημένες τις τελευταίες δύο μέρες και ζητήσαμε από τον χρηματιστηριακό σύμβουλο της Γουόλ Στριτ, Τάσο Ζαμπά, να το σχολιάσει.

«Αυτό έλεγε η λογική. Μία χώρα σε μέγεθος όπως η πολιτεία του Βερμόντ με μικρή οικονομία, είναι δύσκολο να επηρεάσει τη Γουόλ Στριτ.

όμως το μήνυμα που στέλνεται με τις αποφάσεις της ΕΕ είναι πολύ άσχημο και αντικαπιταλιστικό. Είναι πρωτάκουστο να παίρνεις χρήματα από τις καταθέσεις των πελατών και τα μηνύματα είναι περισσότερο πολιτικά παρά οικονομικά».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπά, περίμεναν να δουν πόσο θα διαρκούσαν οι πτωτικές τάσεις που επικράτησαν στη Γουόλ Στριτ, όμως η τελική ανάκαμψη δείχνει την πραγματικότητα.

«Αρκετοί στη Γουόλ Στριτ ανέμεναν επίσης να δουν και τις αντιδράσεις των καταθετών στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Τελικά κι εκεί τα πράγματα ήταν ήρεμα και λειτούργησε καθησυχαστικά στα διεθνή χρηματιστήρια».

Ρωτήσαμε τον κ. Ζαμπά αν αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί κι ως αδιαφορία των διεθνών αγορών ακόμη και στην περίπτωση που η Κύπρος θα χρεοκοπούσε. «Δεν το βλέπω έτσι. Η συνέχιση της εχθρικής στάσης των βορείων χωρών της Ευρώπης εναντίον των νοτίων θα έχει συνέπειες. Πολλοί χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό που συμβαίνει με τη μικρή Κύπρο είναι ένα πείραμα, για να δουν τις αντιδράσεις άλλων χωρών, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, ακόμη κι η Ελλάδα. Από την άλλη, ίσως κι η Γερμανία να στέλνει το μήνυμα πως έχει κουραστεί με τις χώρες του νότου. ή ακόμη ότι η Γερμανία με τη στάση της στην περίπτωση της Κύπρου στέλνει μήνυμα στη Ρωσία».

Ο κ. Ζαμπάς υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της ανάλυσης είναι ακόμη ρευστά, καθώς οι εξελίξεις συνεχίζονται στην Κύπρο, άρα και η ανάλυση είναι ακόμη ημιτελής.

«Παίζονται πολλά παιγνίδια και δυστυχώς γι’ αυτά επέλεξαν μία χώρα μικρή κι αδύναμη όπως η Κύπρος. Όμως, διαβάζοντας τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών για την καταψήφιση του νομοσχεδίου από την κυπριακή βουλή, πιστεύω ότι ίσως αυτό τους υποχρεώσει να ξανασκεφθούν τα σχέδιά τους για την Κύπρο».

Ο κ. Ζαμπάς εκτιμά ότι το δυστύχημα για την Κύπρο είναι πως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων «το ποτήρι ράγισε».

«Οποια λύση και να δοθεί, ακόμη και να αλλαχθεί η φορολογία στις καταθέσεις, μακροπρόθεσμα το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου κλονίστηκε, το ίδιο και η εμπιστοσύνη των καθετών, οι οποίοι μόλις τους δοθεί ευκαιρία θα αποσύρουν τα χρήματά τους. Θα είναι δύσκολο να πεισθούν να κρατήσουν τα χρήματά τους».

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο που εγείρει ο κ. Ζαμπάς είναι οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Αμερική από υπερσυντηρητικούς αντιπάλους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι είπαν πως είναι πιθανόν το ίδιο να συμβεί και στις ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση του χρέους της χώρας.

«Παρότι ακούγεται γελοίο, ακούσθηκε. Και δικοί μου πελάτες, συντηρητικών πεποιθήσεων – ελέχθη και από αναλυτές σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα – πως αυτό που συνέβη στην Κύπρο αποτελεί προειδοποίηση και για το τι θα συμβεί στις ΗΠΑ. Μια μέρα ο Ομπάμα θα κάνει ακριβώς το ίδιο, καθώς η χώρα δεν μπορεί να γλυτώσει με άλλο τρόπο από το έλλειμμα».

Ο κ. Ζαμπάς, πάντως, απορρίπτει αυτές τις αιτιάσεις, καθώς η Αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή.
«Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας είναι οι ισχυρότερες στον κόσμο και έχουν ακόμη την εμπιστοσύνη του κόσμου. Δεν συνέβη κάτι στις χώρες αυτές για να μην τις εμπιστεύονται οι διεθνείς επενδυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υποβάθμιση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων από την Standard & Poor’s. Τότε όλοι ανέμεναν να ανέβουν τα επιτόκια. όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο».

Keywords
Τυχαία Θέματα