Χιόνι και πάγος καλύπτουν τη Βρετανία

09:21 21/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σκεπασμένη από ένα λευκό πέπλο είναι όλη η Βρετανία, μετά από τη συνεχή πυκνή χιονόπτωση της Κυριακής.
Οι υπό το μηδέν θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν μετατρέψει το χιόνι σε πάγο, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνες τις μετακινήσεις και προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα στις συγκοινωνίες. Την ίδια ώρα η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει νέες χιονοπτώσεις τη Δευτέρα, με χιόνι που σε ορισμένα σημεία μπορεί να ξεπεράσει

τα δέκα εκατοστά.

Το αεροδρόμιο Χίθροου ακύρωσε 260 προγραμματισμένες πτήσεις την Κυριακή και έχει προαναγγείλει ακύρωση άλλων 130 για τη Δευτέρα. Ακυρώσεις πτήσεων υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, ενώ πολύωρες είναι οι καθυστερήσεις.
Χιλιάδες επιβάτες πτήσεων διαμαρτύρονται διότι υποχρεώθηκαν να περάσουν ώρες καθηλωμένοι στα αεροσκάφη πριν την απογείωση, μέχρι να ολοκληρωθούν εργασίες απόψυξης των αεροσκαφών ή καθαρισμού των διαδρόμων απογείωσης. Πάντως οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου Χίθροου τονίζουν ότι οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις οφείλονται στην περιορισμένη ορατότητα και στον πάγο που μαζεύουν οι κινητήρες των αεροσκαφών. Σημειώνουν ότι φέτος οι διάδρομοι είναι καθαροί, καθώς επενδύθηκαν δεκάδες εκατομμύρια λίρες σε εκχιονιστικό εξοπλισμό μετά την απίστευτη ταλαιπωρία που είχαν υποστεί εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων του 2010.
Προβλήματα καταγράφονται και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ σε ακυρώσεις δρομολογίων έχει υποχρεωθεί και το Eurostar που συνδέσει τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη διασχίζοντας τη Μάγχη.

Χιονοστιβάδα στα Highlands της Σκωτίας προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ορειβατών, ενώ 2.000 νοικοκυριά στη ΒΑ Αγγλία έμειναν επί ώρες χωρίς ηλεκτρικό. Επίσης χιλιάδες είναι τα σχολεία που αναμένεται να μείνουν κλειστά.
Οι νέες χιονοπτώσεις θα συνοδεύονται σε ορισμένες περιοχές από παγωμένους ανέμους. Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για συνθήκες ψύχους για τουλάχιστον όλη την υπόλοιπη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα