Χέιγκ: Η διπλωματία στη Συρία δεν απέδωσε

12:21 26/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Η διπλωματική πίεση επί της Συρίας δεν έχει αποδώσει», είπε στο ραδιόφωνο του BBC ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, σε μια δήλωση που ερμηνεύεται από σχολιαστές ως μία ακόμα ένδειξη πως η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι πλέον πιο πιθανή.
Επανέλαβε ότι η Βρετανία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και σημείωσε ότι θα ήταν δυνατή μια απάντηση στην κυβέρνηση Άσαντ χωρίς την ομόφωνη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Χέιγκ είπε επίσης ότι το διαιρεμένο Συμβούλιο Ασφαλείας «δεν

έχει επωμιστεί τις ευθύνες του». Κατέληξε λέγοντας ότι οποιαδήποτε αντίδραση από τη Βρετανία θα είναι σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία.

Οι νεότερες δηλώσεις του κ. Χέιγκ έγιναν την ώρα που οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή της τελευταίας καταγγελλόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού.
Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες του το Σαββατοκύριακο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα και το Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ, ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον φέρεται να συζήτησε την επίθεση με πυραύλους κατά καίριων στόχων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο κ. Κάμερον αναμένεται να έχει νέα επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ομπάμα και Ευρωπαίους ηγέτες.

Αναμένεται επίσης να τερματίσει τις διακοπές του στην Κορνουάλη για να προεδρεύσει σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης της Βουλής των Κοινοτήτων αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι όλα εξαρτώνται από το χρονοδιάγραμμα της όποιας αντίδρασης προκριθεί. Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης έχουν τονίσει ότι αναμένουν σύγκληση της ολομέλειας πριν από οποιαδήποτε βρετανική στρατιωτική δράση.
Το Σαββατοκύριακο, ο κ. Χέιγκ δήλωσε για ακόμα μία φορά ότι η Βρετανία δεν έχει σκοπό να αφήσει «μια επίθεση αυτής της φύσης» να περάσει χωρίς «σοβαρή απάντηση». Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε υποδείξει ευθέως την περασμένη εβδομάδα το Σύρο πρόεδρο Άσαντ ως υπεύθυνο για την τελευταία επίθεση με χημικά.

Εν τω μεταξύ, συνομιλίες στο πλαίσιο προκαθορισμένης συνάντησης στην Ιορδανία είχαν την Κυριακή ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας στρατηγός Νικ Χάουτον και ο επικεφαλής των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή στρατηγός Λόιντ Ώστιν.
Οι Βρετανοί σχολιαστές θεωρούν πλέον πολύ πιθανή τη στρατιωτική δράση της Δύσης κατά της συριακής κυβέρνησης, χωρίς να είναι ακόμα σαφές αν θα χρειαστεί η συμμετοχή μελών των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα