Χάρης Γεωργιάδης: Εξετάζονται όλες οι επιλογές για εξεύρεση του 1.4 δις

12:54 22/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις επιλογές για εξεύρεση του ενός 1,4 δισεκ. ευρώ μέχρι το 2018 που προβλέπονται στο μνημόνιο με την Τρόικα μέσω της ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, κατά την οποία συζήτσαν το θέμα των ημικρατικών οργανισμών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο κ. Καρογιάν κατέθεσε κατά τη συνάντηση τις προτάσεις του ΔΗΚΟ πάνω σε αυτά τα ζητήματα, ενώ είπε ότι μέσα στον Ιανουάριο το κόμμα του θα καταθέσει στην Κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο πακέτο για το νέο οικονομικό μοντέλο που θα πρέπει να υιοθετηθεί.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Οικονομικών τη χαρακτήρισε πάρα πολύ χρήσιμη, και ευχαρίστησε τον κ. Καρογιάν γιατί, όπως είπε, με τις προτάσεις και τις εισηγήσεις του ΔΗΚΟ, «μας υποβοηθεί καθοριστικά στο χειρισμό των μεγάλων σημαντικών ζητημάτων που έχουμε μπροστά μας».

Η Κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, βρίσκεται ακριβώς στην κορύφωση της προσπάθειας να διαμορφώσει πολιτικές που από τη μια θα ικανοποιούν τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αλλά, το κυριότερο, θα υπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και την προοπτική της οικονομίας. «Ακόμα και για το δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα που αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς, θεωρώ πως σε συνέχεια του επίσης πολύ γόνιμου διαλόγου που έχουμε ξεκινήσει με τις οργανώσεις των εργαζομένων, και η παρέμβαση του ΔΗΚΟ είναι καθοριστικά υποβοηθητική προς την κατεύθυνση αναζήτησης και προσδιορισμού εναλλακτικών επιλογών που να ικανοποιούν την ίδια ώρα τους στόχους και τις δεσμεύσεις που έχουμε καθορίσει», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως ο διάλογος μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και ΔΗΚΟ θα συνεχιστεί και στο επίπεδο του οικονομικού επιτελείου του κόμματος. «Και για αυτό ακριβώς, προσβλέπω στη συνέχιση αυτής της πολύ παραγωγικής συνεργασίας, η οποία εξάλλου αποτέλεσε τον πιο ουσιαστικό παράγοντα που μας επέτρεψε μέχρι σήμερα, στους δύσκολους αυτούς μήνες, να έχουμε καλύψει σημαντικό έδαφος», είπε.

Από την πλευρά του ο Μάριος Καρογιάν χαρακτήρισε αρχικά πολύ ουσιαστική και γόνιμη τη συνάντηση διότι τους δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας και να εξετάσουν τα επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν μετά τις αποφάσεις του Eurogroup και μέσα από τη δεινή οικονομική κατάσταση που περνά ο τόπος μας.

«Μέσα από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η βούληση τόσο του Υπουργού Οικονομικών και της Κυβέρνησης να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της υλοποίησης από τη μια των στόχων που έχουν τεθεί μέσα από το πρόγραμμα με την Τρόικα, και από την άλλη να αναζητηθούν οι καταλληλότεροι τρόποι, που να δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής συνοχής», είπε.

Ο κ. Καρογιάν δήλωσε πως τέθηκε το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αντάλλαξαν απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα που να αποκλείει το ενδεχόμενο μαζικής εκποίησης κατοικιών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις με κύριο μέλημα τη διαφύλαξη της πρώτης κατοικίας. «Επίσης, κατέθεσα, μια σειρά από εισηγήσεις για την εφαρμογή προγραμμάτων, που εκτός από την αποτροπή της εκποίησης περιουσιών, να προβλέπουν αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία», είπε.

Σε ό,τι αφορά το ευαίσθητο θέμα των ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Καρογιάν είπε στον Υπουργό Οικονομικών πως το ΔΗΚΟ εμμένει στην πάγια θέση του, «ότι δηλαδή δεν δεχόμαστε ξεπουλήματα των Ημικρατικών Οργανισμών ούτε την αποξένωση τους από το κράτος». Παράλληλα, εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την έναρξη διαλόγου του Υπουργείου Οικονομικών με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ανέφερε πως, σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον κ. Γεωργιάδη, οι πρώτες σκέψεις που αντηλλάγησαν μεταξύ του Υπουργού και των εκπροσώπων των εργαζομένων αποτελούν μια καλή βάση για τη συνέχιση του διαλόγου στο πνεύμα που επιβάλλει ο σεβασμός των όρων που προβλέπει το μνημόνιο. Πρόσθεσε πως το ΔΗΚΟ μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα δει με ιδιαίτερη προσοχή, αν αυτό αποτελεί αίτημα και των συντεχνιών, τη συμμετοχή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς Ημικρατικών Οργανισμών των εργαζομένων.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχω καταθέσει στον Υπουργό Οικονομικών μια σειρά από εναλλακτικούς τρόπους, ώστε από τη μια να ικανοποιείται ο μνημονιακός όρος για εξεύρεση του ενός δις μέχρι το 2016 και των υπολοίπων 400 χιλιάδων μέχρι το 2018 και από την άλλη να επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός και η αναδιάρθρωση τους, κάτι που θα τους επιτρέψει να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί και πιο παραγωγικοί», είπε.

Όσον αφορά το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ο κ. Καρογιάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη των οικονομικών στόχων, γεγονός που αποτρέπει την υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων και παράλληλα, υπογράμμισε πως ο μόνος τρόπος για να τεθούν ξανά τα οικονομικά του κράτους σε βιώσιμη βάση και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε στη συνέχεια πως για την επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται να εκπληρωθούν δύο τουλάχιστον προϋποθέσεις. Πρώτον, θα πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός του οικονομικού μας μοντέλου, ώστε να αναγνωριστούν οι τομείς που έχουν προοπτικές ανάπτυξης στο νέο περιβάλλον και τέτοιοι τομείς μπορεί να είναι αυτοί της Έρευνας, της εκπαίδευσης και της υγείας καθώς και του χρηματοοικονομικού τομέα. Δεύτερον, συνέχισε, θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου οικονομικού μοντέλου τα κίνητρα για επένδυση σε αυτούς τους παραγωγικούς τομείς.

«Για αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρξουν καλά προετοιμασμένες και οργανωμένες συναντήσεις με υποψήφιους επενδυτές, ώστε σε συνεργασία μαζί τους να θεσπίσουμε τα κίνητρα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των επενδύσεων τους», είπε.

Ο κ. Καρογιάν δήλωσε πως το οικονομικό επιτελείο του ΔΗΚΟ, εδώ και δύο βδομάδες έχει ξεκινήσει τη μελέτη και την προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου πακέτου για το νέο οικονομικό μοντέλο που θα πρέπει να υιοθετηθεί. Το πακέτο αυτό θα δοθεί στο Υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο.

Τέλος, ο κ. Καρογιάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Υπουργός Οικονομικών, με ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο διαχειρίζεται τα ζητήματα της οικονομίας την τελευταία περίοδο, «εξ’ ου και τα πειστήρια εκτίμησης που έχει αποκομίσει και από τους συνομιλητές του και από την ευρύτερη διεθνή κοινότητα».

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών αν είναι εφικτή η εξεύρεση εναλλακτικής λύσης για εξασφάλιση του 1.4 δις μέχρι το 2018, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η Κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις επιλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα