Χ. Πισσαρίδης: Αβεβαιότητα και ανησυχία από την απόφαση της Ελλάδας

19:05 2/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Μεγάλη ζημιά θα προκαλέσει στην Ευρωζώνη η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε λόγω της απόφασης της ελληνικής Κυβέρνησης για διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, προσθέτοντας ότι η απόφαση

αυτή θα έπρεπε να αποφευχθεί.

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος είπε ακόμη στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι οι νέες εξελίξεις είναι “πολύ πιο ανησυχητικές“ για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται σε σχέση με το ύψος του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

Ο κ. Πισσαρίδης δήλωσε ότι ενδεχόμενη απόρριψη της δανειακής σύμβασης στο δημοψήφισμα θα σημαίνει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τη χρεοκοπία της χώρας.

“Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να κάνει μεγάλη ζημιά στην Ευρωζώνη και όχι μόνο στην Ελλάδα λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται”, ανέφερε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Πισσαρίδης.

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για νέο δάνειο στην Ελλάδα και κούρεμα του 50% του ελληνικού χρέους ως “πολύ καλή και ευνοϊκή για την Ελλάδα”, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου, χωρίς να συνεννοηθεί με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών, εξήγγειλε δημοψήφισμα.

Αυτό, είπε, “δημιουργεί ένα μεγάλο κλίμα αβεβαιότητας διότι είναι σαν να λες πως έστω και αν οι μεγάλοι συμφωνήσουν για μια πολιτική στην Ευρώπη, η οποία φαίνεται ότι είναι καλή, με θετικές αντιδράσεις των αγορών, ξαφνικά η μικρή χώρα με τα μεγάλα προβλήματα λέει ότι εμείς μπορεί να μην το δεχθούμε”.

Ερωτηθείς κατά πόσον με δεδομένη την αντίδραση των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και των απωλειών στις αγορές, η απόφαση Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος θα έπρεπε να αποφευχθεί, ο κ. Πισσαρίδης απάντησε λέγοντας “οπωσδήποτε θα έπρεπε να το αποφύγει”.

Διατύπωσε την άποψη ότι μετά τη λήξη της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα έπρεπε να ενημερώσει όλα τα μέλη του κόμματός του και στη συνέχεια να ενημερώσει και την αντιπολίτευση, διότι οι συμφωνίες αυτές στοχεύουν στο να κάνουν την Ελλάδα μια πιο φιλελεύθερη αγορά.

“Πλέον ποιος εμπιστεύεται ότι η ψήφος (στο δημοψήφισμα) θα γίνει με τα κριτήρια που πρέπει, δηλαδή ο Ελληνας πολίτης να σκεφτεί το μέλλον της χώρας;“, διερωτήθηκε ο Νομπελίστας καθηγητής, επισημαίνοντας πως οι θυσίες που κάνει ο Ελληνας πολίτης είναι οδυνηρές μεν, αναγκαίες δε.

Σε ερώτηση αν ενδεχόμενη απόρριψη της νέας σύμβασης στο δημοψήφισμα θα σημαίνει και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι “δεν θα αποφύγει η Ελλάδα την έξοδο από την Ευρωζώνη“ σε περίπτωση απόρριψης της νέας δανειακής συμφωνίας.

“Δεν βλέπω άλλη λύση. Δεν βλέπω τους υπόλοιπους ηγέτες να συγκαλούν άλλη σύνοδο στις Βρυξέλλες για σκεφτούν κάτι άλλο για να το δεχθεί ο Ελληνας πολίτης“.

Ερωτηθείς αν η Κύπρος, η οποία συνδέεται με την Ελλάδα λόγω της έκθεσης του τραπεζικού τομέα στα ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο από τις τελευταίες εξελίξεις, ο Νομπελίστας οικον

Keywords
Τυχαία Θέματα