Μπέρες: “Πολύ σημαντικό το κοινωνικό μοντέλο της ΕΕ”

11:13 16/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αν η ΕΕ βγει από την κρίση κακοποιώντας το κοινωνικό της μοντέλο, τότε δεν θα υπάρξει πραγματική έξοδος από την κρίση, διότι δεν μπορούμε να έχουμε στην Ευρώπη ένα κοινωνικό μοντέλο που να έχει εισαχθεί από το εξωτερικό.

Αυτό τόνισε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Περβένς Μπέρες σε ομιλία της κατά τη συζήτηση για τη «Στρατηγική Ευρώπη 2020. Ανάκαμψη από την οικονομική κρίση» στη 48η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ (COSAC) που φιλοξενεί στην Κύπρο, η Βουλή, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η κ. Μπέρες ανέφερε πως το θέμα της στρατηγικής Ευρώπη 2020 είναι πάρα πολύ σημαντικό, προσθέτοντας πως η στρατηγική αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν συζητούνται τα θέματα του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ανέφερε πως το διακύβευμα σε σχέση με τη «Στρατηγική Ευρώπη 2020» είναι πώς σε κάθε προϋπολογισμό των κρατών μελών και της ΕΕ θα βρεθούν τα κονδύλια που θα συμβάλουν στην εφαρμογή και επιτυχία αυτής της στρατηγικής.

Η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής σημείωσε το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει αναφέρει πως το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο είναι ένα στοιχείο της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Προειδοποίησε πως αν αγνοήσουμε τα θετικά στοιχεία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και το τί σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος, θα χάσουμε πάρα πολύ στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο δεν είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν, ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα πως η στρατηγική «Ευρώπη 2020» θα μας επιτρέψει να εκσυγχρονίσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο.

Υπέδειξε εξάλλου πως πρέπει να προστεθεί ένας κοινωνικός πυλώνας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, γιατί αν η ΕΕ βγει από την κρίση κακοποιώντας το κοινωνικό της μοντέλο δεν θα υπάρξει πραγματική έξοδος από την κρίση διότι δεν μπορούμε να έχουμε στην Ευρώπη ένα κοινωνικό μοντέλο που έχει εισαχθεί από το εξωτερικό.

Είπε πως οι πέντε στόχοι της στρατηγικής Ευρώπη 2020 είναι επίκαιροι και πως εκείνοι που λένε ότι υπάρχει η κρίση που επιδεινώνεται οπότε η στρατηγική έπαψε να είναι επίκαιρη δεν έχουν δίκαιο.

Επεσήμανε πως η στρατηγική αναφέρεται στην ανάγκη για στήριξη των νέων και στη σημασία των θεμάτων της παιδείας και της κατάρτισης για να στεφθεί με επιτυχία η στρατηγική για έξοδο από την κρίση και θέτει ως στόχο τη μείωση τουλάχιστον κατά 20 εκατομμύρια των ατόμων που βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Άρα ποιός μας λέει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτούς τους στόχους, διερωτήθηκε, σημειώνοντας παράλληλα πως οι στόχοι αυτοί είναι φιλόδοξοι αλλά θα πρέπει ο καθένας να συμβάλει στην υλοποίησή τους ανάλογα με τις δυνατότητές του.

Υπογράμμισε πως τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να κινητοποιηθούν για να εφαρμοστεί αυτή η στρατηγική που θα συμβάλει στο να υπάρξει έξοδος

Keywords
Τυχαία Θέματα