Μπέρδεμα στην Τουρκία από το νέο είδος κυπρίνου «Ρετζέπι»

12:52 23/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Και εγένετο «Εμινέα», «Βελιογλούι» και «Ρετζέπι», τρία νέα είδη κυπρίνου που ανακαλύφθηκαν από Τούρκους επιστήμονες και προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών ΜΜΕ αρχικά και αποτέλεσαν “τροφή” για ιστοσελίδες στην Τουρκία, αφού θεωρήθηκε πως πήραν το όνομά τους από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη σύζυγό του Εμινέ. Για το «Βελιογλούι» δεν υπήρξε σχόλιο.

Τα πράγματα έβαλε στη θέση τους ο καθηγητής της Σχολής θαλάσσιων οργανισμών

του Πανεπιστημίου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, Δρ Νταβούτ Τουράν, ο οποίος μαζί με την ομάδα του ανακάλυψαν τα νέα είδη κυπρίνων. Όπως δήλωσε, έγινε σφετερισμός των ονομάτων των νέων ψαριών.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”, σε γραπτή δήλωση της πρυτανείας του εν λόγω Πανεπιστημίου αναφέρεται ότι η ανακάλυψη αυτή δεν έχει ακόμη γραφτεί στην επιστημονική βιβλιογραφία. Εξηγείται ότι ο Δρ Τουράν είχε και προηγουμένως ανακαλύψει 18 νέα είδη ψαριών και τώρα άλλα τρία νέα είδη κυπρίνων στο ένα εκ των οποίων έδωσε το όνομα της μητέρας του, Εμινέ Τουράν.

Το «βελιογλούι» πήρε το όνομά του από τον διοικητή του κρατικού νοσοκομείου στην πόλη Ρίζε της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία, Χασάν Μπασρί Βελίογλου, ο οποίος βοήθησε την ομάδα με τις ακτινολογικές εξετάσεις, όπως αναφέρεται, και το τρίτο από τον Ρετζέπ Μπουγιουρουτζού, τον κουνιάδο του Δρ Τουράν που ήταν μαζί στις έρευνες.

«Στον επιστημονικό κόσμο είναι μια παράδοση το να δίνεις ονόματα σε νέα είδη που ανακαλύπτεις. Αρκεί η ονοματολογία να αιτιολογείται από τον ερευνητή σε σχετική αρθρογραφία». Η πρυτανεία σημειώνει ότι ο καθηγητής Νταβούτ Τουράν έδειξε εκτίμηση δίδοντας στα νέα είδη αυτά τα ονόματα και πρέπει να επαινεθεί το γεγονός ότι η διεθνής πανίδα κέρδισε τρία νέα είδη, επισημαίνοντας ότι μια επιστημονική εργασία παραποιήθηκε από κάποια ΜΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα