ΥΠΕΞ: Η Αγκυρα αρνείται να ακολουθήσει το όραμα της Κύπρου για την Ανατολική Μεσόγειο

13:23 20/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας ότι αρνείται να συνεργαστεί με την Κύπρο και να μοιραστεί το όραμα της για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο στον ενεργειακό τομέα, διατύπωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Η κ. Μαρκουλλή κήρυξε το πρωί στη Λευκωσία τις εργασίες συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν το ΕΥΡΩΚΟ και το Ινστιτούτο Ευρωπαίων Δημοκρατών με θέμα «Εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, το θέμα της ασφάλειας και οι γεωστρατηγικές

επιπτώσεις για την Ανατολική Μεσόγειο».

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι το συνέδριο καταπιάνεται με ένα θέμα καίριο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα για την ΕΕ. Σημείωσε ότι όλοι οι ομιλητές είναι εμπειρογνώμονες στον ενεργειακό τομέα αλλά και στον τομέα της ασφάλειας και της γεωστρατηγικής σημασίας της ενέργειας για την περιοχή μας.

Η ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Κύπρος έχει ένα όραμα συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής για το τομέα της ενέργειας και συνεργάζεται ήδη με το Ισραήλ, ενώ έχει υπογράψει συμφωνίες για οριοθέτηση με όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από την Τουρκία.

«Η Τουρκία όχι μόνο αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και αρνείται να συνεργαστεί μαζί μας, αλλά δυστυχώς ακολουθεί και μια επιθετική πολιτική με απειλές και με παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόνισα ότι αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας δυστυχώς δεν μπορεί να την εντάξει μέσα σε αυτό το όραμα το οποίο εμείς βλέπουμε για την περιοχή μας», ανέφερε η κ. Μαρκουλλή.

Πρόσθεσε ότι η Αγκυρα συνεχίζει με τις ενέργειές της, οι οποίες περισσότερο προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση στην περιοχή και όχι να προάγουν την ειρήνη, την ευημερία και την πρόοδο που η Κύπρος προωθεί.

Η Υπουργός ανέφερε ότι το θέμα της ενέργειας ενδιαφέρει και την Ευρώπη, καθώς τα αποθέματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου- που υπολογίζονται με βάση έρευνες σε περίπου 450 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και περίπου πέντε δις βαρέλια πετρελαίου- θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση αλλά και στις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ.

«Υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για αυτό τον πλούτο της περιοχής μας, υπάρχουν ήδη πολλές συνεργασίες και πιστεύω ότι η Κύπρος ως το κράτος μέλος στην περιοχή της ΕΕ θα διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας της Ενωσης», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι το κόμμα του επιθυμεί το συνέδριο αυτό να  γίνει η απαρχή και η αφορμή ενός ουσιαστικού και συστηματικού διαλόγου μεταξύ των κομμάτων, «ώστε να συνοψιστούν πολλές ιδέες και απόψεις και να διασκεδαστούν ανησυχίες γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου με στόχο η Κύπρος να αποτελέσει τη βάση για μια αλλαγή των πραγμάτων που θα οδηγούν την Ευρώπη να γίνεται ένας μεγάλος παίκτης στο ενεργειακό θέμα».

«Η Ευρώπη να προμηθεύεται ανενόχλητα φυσικό αέριο και ενέργεια μέσω Κύπρου και η Ευρώπη όχι μόνο να πάψει να ανησυχεί για τις δικές της προμήθειες, αλλά να είναι και ο μεγαλύτ

Keywords
Τυχαία Θέματα