Ισραήλ: Ακρόαση για κατηγορίες απάτης εναντίον Λίμπερμαν

15:51 17/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι δικηγόροι του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν θα προσέλθουν σε μια τελευταία ακρόαση την Τρίτη για να επιχειρηματολογήσουν εναντίον μιας απόφασης που θα έχει ως αποτέλεσμα να προσαφθούν κατηγορίες απάτης στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ κάτι που θα τον υποχρέωνε να παραιτηθεί και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματούχοι της εισαγγελίας ανακοίνωσαν τον περασμένο Απρίλιο ότι ο κ. Λίμπερμαν,

ο δεξιός επικεφαλής του υπερεθνικιστικού συνασπισμού κομμάτων Yisrael Beiteinu (Το Ισραήλ είναι η Πατρίδα μας) αντιμετωπίζει πιθανές κατηγορίες απάτης, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και επηρεασμού μαρτύρων.

Οι δημόσιοι κατήγοροι υποψιάζονται ότι ο κ. Λίμπερμαν χρησιμοποίησε εταιρείες και λογαριασμούς τρίτων για να λάβει περισσότερα από 1,2 εκ. δολάρια παράνομα κατά τη διάρκεια της θητείας του σε δημόσιο αξίωμα, μεταξύ άλλων από ξένους επιχειρηματίες με συμφέροντα στο Ισραήλ.

Ο κ. Λίμπερμαν, ο οποίος αρνείται ότι έπραξε ο,τιδήποτε αξιόποινο, βρίσκεται σε ταξίδι στο εξωτερικό και δεν θα παραστεί στην ακρόαση της οποίας ηγείται ο Γενικός Εισαγγελέας Yehuda Weinstein και η οποία μπορεί να είναι διήμερη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να χρειαστεί αρκετούς μήνες προτού να αποφασίσει αν θα ο Υπουργός Εξωτερικών θα δικαστεί.

Αν προσαφθούν κατηγορίες στον κ. Λίμπερμαν, τότε ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου θα αναγκαστεί να τον παύσει από την Κυβέρνησή του.

Παρόλο που κάτι τέτοιο δεν θα εξαναγκάσει το συνασπισμό του κ. Λίμπερμαν να βγει εκτός της Κυβέρνησης, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει η πιθανότητα ο κ. Νετανιάχου να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και να προωθήσει πρόωρες εκλογές ελπίζοντας να ενισχύσει τη θέση του κόμματός του εις βάρος του κ. Λίμπερμαν, ο οποίος θεωρείται ως ο κύριος αντίπαλος του στην δεξιά πολιτική σκηνή.

Ο κ. Λίμπερμαν απολαμβάνει ισχυρής αποδοχής στο εσωτερικό και το κόμμα του είναι το τρίτο μεγαλύτερο στη Βουλή.

Εχει αμφισβητήσει την πίστη του 1,5 εκ. Αράβων υπηκόων του Ισραήλ, προκαλώντας έτσι κατηγορίες ρατσισμού αλλά και την υποστήριξη μιας μεγάλης εκλεκτορικής βάσης που ξεφεύγει της δικής του βάσης των Ρωσοφώνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα