Αξιωματούχοι ΕΕ : ‘Χώρα – κλειδί’ η Τουρκία

17:10 5/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν καταλήξει στη διαμόρφωση της σχετικής με την Τουρκία παραγράφου στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ που θα εκδοθεί μετά τη Συνάντηση Κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», η εν λόγω παράγραφος χαρακτηρίζει «χώρα-κλειδί» την Τουρκία τόσο λόγω της δυναμικής της οικονομίας, όσο και του ηγετικού της ρόλου σε μια σειρά ζητημάτων της ευρύτερης περιοχής της.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι στην σχετική παράγραφο, η ΕΕ αποτυπώνει

δύο βασικές προσδοκίες της από την Τουρκία.

1) Nα προβεί σε ενέργειες για την προώθηση της ελευθερίας του Τύπου και έκφρασης. Η ΕΕ θα εκφράζει παράλληλα τις ανησυχίες της για τα περιστατικά απαγορεύσεων πρόσβασης σε ιστότοπους, καθώς και για τον αυξανόμενο αριθμό διώξεων κατά δημοσιογράφων, διανοουμένων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

2) Να προχωρήσει σε ενέργειες για την εναρμόνισή της με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προώθηση θρησκευτικών ελευθεριών, εμπορικών και περιουσιακών δικαιωμάτων, όπως και δικαιωμάτων γυναικών και παιδιών, καθώς και καταπολέμηση κρουσμάτων βασανιστηρίων και ανισοτήτων των δύο φύλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα