Αύριο η απόφαση του Δικαστηρίου για τη φονική έκρηξη στο Μαρί

14:21 8/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου θα ανακοινώσει αύριο το πρωί την απόφαση του σχετικά με την υπόθεση της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου 2013 ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν οι απαντητικές αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των έξι κατηγορουμένων και της Κατηγορούσας Αρχής. Συνολικά για την

υπόθεση κατέθεσαν 120 μάρτυρες κατηγορίας, αναγνώστηκαν εκατοντάδες σελίδες καταθέσεων και κατατέθηκαν φωτογραφίες και βίντεο.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 12 Μαρτίου 2012 όταν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, καταχωρήθηκαν οι κατηγορίες για τα οκτώ υπό κατηγορία άτομα και ζητήθηκε ημερομηνία επίδοσης των κατηγορητηρίων.

Ωστόσο στις 6 Ιουλίου 2012 ανακοινώθηκε στο Δικαστήριο ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης αποφάσισε απαλλαγή του Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη από τις 26 συνολικά κατηγορίες που αντιμετώπιζε και από κατηγορούμενος βρέθηκε στη θέση του μάρτυρα κατηγορίας.

Επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε τη μη συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης εναντίον του 3ου κατηγορουμένου, πρώην Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Πέτρου Τσαλικίδη, ύστερα από παραλαβή της απόφασης του Εισαγγελέα Στρατοδικείου Αθηνών, ημερομηνίας 11 Ιουνίου 2012, με την οποία αποφασίστηκε η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του στην Ελλάδα για την υπόθεση και η μη εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του που είχε εκδοθεί στις 23 Απριλίου 2012.

Μετά τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν έξι άτομα, δηλαδή οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Αμυνας Κώστας Παπακώστας, ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου και οι τελούντες σε διαθεσιμότητα Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Λοϊζίδης.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι έξι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 208. Οι τέσσερις πρώτοι κατηγορούμενοι δηλαδή οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Αμυνας Κώστας Παπακώστας, ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού και ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αντρέας Νικολάου αντιμετωπίζουν από 13 κατηγορίες που αφορούν ανθρωποκτονία και από 13 κατηγορίες που αφορούν πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης ή επικίνδυνης ή απερίσκεπτης πράξης ή συμπεριφοράς.

Ο πέμπτος και ο έκτος κατηγορούμενος δηλαδή ο Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάμπος Χαραλάμπους και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Λοϊζίδης, που τελούν επίσης σε διαθεσιμότητα, αντιμετωπίζουν συνολικά από 52 κατηγορίες, δηλαδή 26 κατηγορίες για ανθρωποκτονία και 26 κατηγορίες για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, ή επικίνδυνης ή απερίσκεπτης πράξης ή συμπεριφοράς.

Ταυτόχρονα ο Πάμπος Χαραλάμπους κατηγορείται ότι ενώ εκ της θέσης και ιδιότητας του ως τέως Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρέλειψε μεταξύ 8ης και 11ης Ιουλίου 2011 να δώσει οδηγίες ώστε να απομακρυνθούν όλοι από τη ναυτική βάση και σε απόσταση ασφαλείας από τα εμπορευματοκιβώτια. Επίσης κατηγορείται ότι παρέλειψε να δώσει οδηγίες για ενημέρωση των πυροσβεστών σε περίπτωση κλήσης για ανταπόκριση στη ναυτική βάση για τον κίνδυνο έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων.

Ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοϊζίδης κατηγορείται επίσης ότι ενώ ήταν διοικητής της ΕΜΑΚ παρέλειψε να δώσει οδηγίες την 11η Ιουλίου ώστε να απομακρυνθούν όλα τα πρόσωπα από το χώρο της ναυτικής βάσης και σε απόσταση ασφαλείας, ούτε και έδωσε οδηγίες στους πυροσβέστες σε περίπτωση ανταπόκρισης στη βάση για τον κίνδυνο έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε εντατικά, σχεδόν καθημερινά από τις 10 Σεπτεμβρίου 2012 όταν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ανέγνωσε γραπτή εναρκτήρια δήλωση στην οποία έκανε λεπτομερή αναφορά και περιγραφή για τα γεγονότα που οδήγησαν στη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 και αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε ο κάθε ένας κατηγορούμενος ξεχωριστά στην όλη υπόθεση.

Στις 4 Μαρτίου 2013 άρχισε η απολογία των έξι κατηγορουμένων αρχής γενομένης από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, αφού στις 12 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Τεύκρος Οικονόμου ανακοίνωσε την απόφαση των δικαστών ότι «στοιχειοθετείται εκ πρώτης όψεως υπόθεση» εναντίον των κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι δύο φορές χρειάστηκε να αναβληθεί η ακροαματική διαδικασία λόγω ασθενείας του τέως Υπουργού Αμυνας Κώστα Παπακώστα ο οποίος παρουσίασε υπέρταση και χρειάστηκε να παραμείνει στο σπίτι του για ξεκούραση και αποχή από κάθε είδους συναισθηματική φόρτιση. Ενώπιον του Δικαστηρίου παρουσιάστηκε μάλιστα και πιστοποιητικό ασθενείας από τον θεράποντα ιατρό του κ. Παπακώστα που εργάζεται στο American Heart Institute στη Λευκωσία.

Πολλοί ήταν οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής έκρηξης που βρίσκονταν καθημερινά σχεδόν στο Δικαστήριο και παρακολουθούσαν την όλη διαδικασία αναμένοντας με αγωνία την ολοκλήρωση της και την έκδοση της τελικής απόφασης. Καθημερινή ήταν όμως και η παρουσία στο Δικαστήριο και συγγενών των κατηγορουμένων.

Σημειώνεται ότι από τη φονική έκρηξη στο Μαρί έχασαν τη ζωή τους ο Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, ο Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, ο ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, οι Ναύτες Χριστοφόρου Μιλτιάδης, Χριστοφόρου Χριστάκης και Αντώνης Χαραλάμπους της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παπαδόπουλος Ανδρέας, ο Αρχιπυροσβέστης Γιακουμής Γιώργος και οι Πυροσβέστες Κρόκος Βασίλης, Ταντής Σπύρος, Θεοφίλου Παναγιώτης και Αδάμου Αδάμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα