Αβεβαιότητα στην Ευρώπη προκαλεί η απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα

14:05 1/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η απόφαση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να θέσει σε δημοψήφισμα τη συμφωνία για το ελληνικό δημόσιο χρέος που επιτεύχθηκε την περασμένη Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, απειλεί να εντείνει την κρίση στην Ευρωζώνη,

προκαλώντας ταυτόχρονα παράπονα στη Γερμανία ότι η Ελλάδα προσπαθεί να ξεφύγει από τη συμφωνία.

Ύστερα από μια μαραθώνια σύνοδο κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη χορήγηση νέου δανείου ύψους 130 δις ευρώ στην Ελλάδα και στο ”κούρεμα” του 50% του ελληνικού δημοσίου χρέους, με την Ελλάδα να αποδέχεται ως αντιστάθμισμα ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών κρατικών δαπανών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, ο κ. Παπανδρέου, το κόμμα του οποίου μαστίζεται από αποστασίες βουλευτών, δήλωσε ότι απαιτείται ευρεία πολιτική στήριξη για τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στη Γερμανία, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων και πρώην υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε δήλωσε ”ενοχλημένος” από την ανακοίνωση Παπανδρέου.

”Αυτό μου ακούγεται σαν κάποιος να προσπαθεί να ξεφύγει από κάτι που έχει συμφωνηθεί – παράξενο να το κανείς αυτό”, είπε και πρόσθεσε: ”Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί κανείς να κάνει: να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει αφερεγγυότητα από την πλευρά της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα”.

Εν τω μεταξύ, αναλυτές, λένε ότι οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις καταγράφουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων τοποθετούνται αρνητικά για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Παράλληλα, είναι πιθανόν η ανανεωμένη αβεβαιότητα να φέρει σε δύσκολη θέση τη σύνοδο του G20 στην Γαλλία, κατά την οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να πειστεί η Κίνα να επενδύσει στην ευρωζώνη.

”Αν πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα, μπορούμε εύλογα να καταλήξουμε ότι (ο ελληνικός λαός) δεν θα αποδεχθούν τα μέτρα λιτότητας. Μπορούμε να καταλήξουμε ότι αυτό θα προκαλέσει κατάρρευση”, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της BGC Partners Χάουαρντ Γουίλντον.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος τόνισε πως ”είναι δύσκολο να προβλέψεις τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν απορριφθεί η συμφωνία”.

”Θα είναι αρκετά άσχημο για την ΕΕ και την ευρωζώνη ειδικότερα, αλλά θα είναι κατά πολύ χειρότερα για την Ελλάδα”, πρόσθεσε.

”Στο σενάριο ενός ‘όχι’ η Ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει πτώχευση άμεσα. Δεν τους βλέπουμε να παραμένουν στην Ευρωζώνη”, επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ είπε ”η κατάσταση είναι τόσο σφικτή, που στην ουσία (το δημοψήφισμα) θα είναι ψήφος για την παραμονή (της Ελλάδας) στην Ευρωζώνη”.

Keywords
Τυχαία Θέματα