Άστον: Τα γεγονότα στην Τουρκία τονίζουν την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου με ΕΕ

11:34 2/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία τονίζουν τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ, επισημαίνει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

Η κ. Άστον απαντούσε σε γραπτή ερώτηση που υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, ο οποίος είχε ζητήσει από την Ύπατη Εκπρόσωπο να αναφέρει ξεκάθαρα εάν η ΕΕ σκοπεύει να στείλει ηχηρό μήνυμα ενάντια στον αυταρχισμό της τουρκικής κυβέρνησης και να τονίσει τις υποχρεώσεις

που έχει η Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή, «η Ύπατη Εκπρόσωπος επέλεξε στην απάντησή της να υπαινιχθεί καθαρά την ανάγκη όπως αρχίσει άμεσα η συζήτηση των ενταξιακών κεφαλαίων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δικαιοσύνη, δηλαδή τα κεφάλαια 23 και 24».

Στην απάντησή της η κ. Άστον υπογραμμίζει πως «η υπερβολική χρήση βίας από μέλη της αστυνομίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών πρέπει να διερευνηθεί αμέσως και σε βάθος, και οι υπεύθυνοι πρέπει τελικά να λογοδοτήσουν’’.

Τονίζει όμως παράλληλα ότι “τα γεγονότα υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες “.

Η κ. Άστον χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 25ης Ιουνίου 2013 σχετικά με το άνοιγμα του κεφαλαίου 22.

Αναφέρει τέλος ότι η Διακυβερνητική Διάσκεψη με την Τουρκία θα λάβει χώρα μετά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης προόδου της Επιτροπής και ύστερα από συζήτηση με το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο θα επιβεβαιώσει την κοινή θέση του Συμβουλίου σχετικά με το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 και θα καθορίσει την ημερομηνία για τη διάσκεψη προσχώρησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα