5 χρόνια φυλάκισης στον Παπακώστα – 2 χρόνια στους Α. Νικολάου, Χ. Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδη

10:35 2/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

ΑΝΑΖΗΤΑΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑ; – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!!

Είδηση 10.30: 5 χρόνια φυλάκισης στον Παπακώστα – 2 χρόνια στους Α. Νικολάου, Χ. Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδη

Πέντε χρόνια φυλάκισης στον πρώην Υπουργό Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, επέβαλε σήμερα το Κακουργιοδικείο Λάρνακας το οποίο ολοκλήρωσε τη διαδικασία επιβολής ποινής των κατηγορουμένων για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, το πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011, όταν 98 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα με πυρίτιδα ανατινάχθηκαν,

με αποτέλεσμα 13 άτομα – στελέχη της Εθνικής Φρουράς, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ, να χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους και ο Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοϊζίδης καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, για την ίδια υπόθεση.

Οι ποινές θα συντρέχουν.

Σημ. Θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη είδηση

Είδηση 10.20: Ξεκίνησε η ανάγνωση της απόφασης για επιβολή ποινής στην υπόθεση Μαρί

Ξεκίνησε, ενώπιον του Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λάρνακα, η ανάγνωση των ποινών των τεσσάρων ατόμων, που έχουν κριθεί ένοχοι για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, το πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011, όταν 98 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα με πυρίτιδα ανατινάχθηκαν, με αποτέλεσμα 13 άτομα – στελέχη της Εθνικής Φρουράς, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ, να χάσουν τη ζωή τους.

Η απόφαση διαβάζεται από τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου Τεύκρο Οικονόμου, ερήμην του πρώην Υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα, όπως έγινε στις δύο προηγούμενες δικάσιμους αφού ιατροσυμβούλιο, το οποίο εξέτασε την κατάσταση της υγείας του, αποφάνθηκε ότι ο κ. Παπακώστας δεν μπορεί να μετακινηθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλεύεται από τις 9 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία εκδόθηκε η απόφαση του Κακουργιοδικείου για την υπόθεση.

Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ο βαθμός υπαιτιότητας του Κώστα Παπακώστα είναι μεγαλύτερος.

Αντίθετα, η ευθύνη του Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου, του Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπου Χαραλάμπους και του Διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη δεν ήταν πρωτογενής, ωστόσο παρέλειψαν να χειριστούν όπως έπρεπε την κατάσταση.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου είπε πως το δικαστήριο αναγνωρίζει την ιστορία και την προσφορά του κ. Παπακώστα στην πατρίδα και τα κοινά, ενώ λαμβάνει υπόψη και τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του.

Είπε ακόμα πως το Κακουργιοδικείο θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις οικογενειακές και προσωπικές περιστάσεις των 4 ατόμων που κρίθηκαν ένοχοι.

Είδηση 08.30 : Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου που θα συνεδριάσει στις εννέα σήμερα το πρωί θα ανακοινώσει τις ποινές που αποφάσισε να επιβάλει στους τέσσερις κατηγορούμενους που έχουν κριθεί ένοχοι για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί το πρωινό της 11ης Ιουλίου 201, όταν 98 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα με πυρίτιδα ανατινάχθηκαν με αποτέλεσμα 13 άτομα, στελέχη της Εθνικής Φρουράς, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ, να χάσουν τη ζωή τους.

Οι κατηγορούμενοι είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου, και οι τελούντες σε διαθεσιμότητα Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοϊζίδης.

Στην απόφαση του της 9ης Ιουλίου το Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχο τον κ. Παπακώστα για ανθρωποκτονία στη βάση του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα και για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης στη βάση του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα. Οι Νικολάου, Χαραλάμπους και Λοϊζίδης κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Σημειώνεται ότι η ανθρωποκτονία επισύρει ποινή μέχρι δια βίου φυλάκισης ενώ η πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης επισύρει ποινή μέχρι 4 χρόνια φυλάκιση ή χρηματική ποινή όχι μεγαλύτερη των 2500 λιρών.

H σημερινή διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ερήμην του Κώστα Παπακώστα, όπως έγινε στις δύο προηγούμενες δικασίμους, αφού ιατροσυμβούλιο το οποίο εξέτασε την κατάσταση της υγείας του πρώην ΥΠΑΜ, αποφάνθηκε ότι αυτός δεν μπορεί να μετακινηθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου νοσηλεύεται από τις 9 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία εκδόθηκε η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας για την υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί.

Στις προηγούμενες δύο δικασίμους δηλαδή στις 24 και 29 Ιουλίου οι συνήγοροι υπεράσπισης των τεσσάρων κατηγορουμένων, Ευστάθιος Ευσταθίου και Θανάσης Κορφιώτης αγόρευσαν για μετριασμό της ποινής των πελατών τους. Και οι δύο δικηγόροι αναφέρθηκαν στην «άμεση ανάμιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για να παραμείνει το φορτίο στην Κύπρο» και στην μη ποινική δίωξη του τότε Αρχηγού του ΓΕΕΦ Κωνσταντίνου Μπισμπίκα, του Ταξίαρχου Γεώργιου Σοφιανίδη και άλλων που θα έπρεπε να εμφανιστούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ταυτόχρονα οι δύο συνήγοροι έκαναν λόγο για προσπάθεια ποδηγέτησης του Κακουργιοδικείου και άφησαν αιχμές για την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να κατηγορηθούν για την φονική έκρηξη μόνο τα έξι άτομα, κάνοντας λόγο για «εξιλαστήρια θύματα που μπαίνουν στο κατηγορητήριο για να ικανοποιηθούν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας του Μαρί».

Αναμένεται ότι η σημερινή διαδικασία θα διεξαχθεί όπως και οι τρεις προηγούμενες υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και αναμένεται να την παρακολουθήσουν, σε περιορισμένο αριθμό, συγγενείς των θυμάτων της φονικής έκρηξης και των κατηγορουμένων αλλά και δημοσιογράφοι από τοπικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι από τη φονική έκρηξη στο Μαρί έχασαν τη ζωή τους ο Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, ο Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, ο ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, οι Ναύτες Χριστοφόρου Μιλτιάδης, Χριστοφόρου Χριστάκης και Αντώνης Χαραλάμπους της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παπαδόπουλος Ανδρέας, ο Αρχιπυροσβέστης Γιακουμής Γιώργος και οι Πυροσβέστες Κρόκος Βασίλης, Ταντής Σπύρος, Θεοφίλου Παναγιώτης και Αδάμου Αδάμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα