Άσκηση έρευνας – διάσωσης με συμμετοχή Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και ΗΠΑ

13:58 8/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «NEMESIS – 2014» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Απριλίου από τις 9 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και του Ισραήλ.

Τον συντονισμό της άσκησης θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε στενή συνεργασία με τα αντίστοιχα ΚΣΕΔ του Ισραήλ (RCC HAIFA), της Ελλάδας (ΕΚΣΕΔ Πειραιά) και των ΗΠΑ

(NAVEUR/PRCC, το οποίο εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας).

Το σενάριο της άσκησης θα περιλαμβάνει αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχείρηση μαζικής διάσωσης από πλατφόρμα λόγω σοβαρού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης στην ΑΟΖ της ΚΔ.

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος, συνολικά επτά πολεμικά πλοία, τρία πλοία ερευνών και υποστήριξης πλατφόρμας για εξόρυξη υδρογονανθράκων, τέσσερα πλοία καταπολέμησης ρύπανσης, τέσσερα ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη διαφόρων τύπων.

Στόχος της άσκησης η περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεσματικής συνεργασίας και συντονισμού του ΚΣΕΔ Λάρνακας και όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών της ΚΔ με γειτονικά και φίλια κράτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα