Αρνητική η Τρόικα στην τροποποίηση του νόμου περί εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων

15:54 3/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επιφυλάξεις έχει εκφράσει η Τρόικα σε σχέση με την τροποποίηση του νόμου περί εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων κατά τρόπο που Κεντρική Τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών να συναποτελούν την Αρχή Εξυγίανσης.

Σε απάντησή της σε επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας, η Τρόικα

αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι παρόλο που δεν είναι καταρχήν ενάντια σε μια αναθεώρηση της κατανομής των καθηκόντων για άσκηση των εξουσιών εξυγίανσης, μια τέτοια αναθεώρηση θα πρέπει γίνει με την έγκαιρη συμμετοχή και συναίνεση της Τρόικας. Θεωρεί ακόμα ότι με τη διαδικασία εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ανακατανομή των καθηκόντων και ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στο νόμο περί εξυγίανσης θα πρέπει να γίνει μετά την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης και κατόπιν διεξοδικής διαβούλευσης με την Τρόικα.

Η απάντηση της Τρόικας στην επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας κοινοποιήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συνέχισε τη συζήτηση της πρότασης νόμου που τροποποιεί τον νόμο περί εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων και με βάση την οποία η Αρχή Εξυγίανσης θα συναποτελείται από την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας θα δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα και καθυστέρηση στις ενέργειες της ΚΤ για εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών λέχθηκε ότι η Τρόικα δεν αντικρίζει θετικά την τροποποίηση της νομοθεσίας και έγινε εισήγηση η Κεντρική Τράπεζα να αποτελεί την Αρχή Εξυγίανσης και να λαμβάνεται υπόψη η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών για τη λήψη αποφάσεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη από τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών οι επιφυλάξεις και οι προβληματισμοί που εκφράζει η Τρόικα στην επιστολή της σε σχέση με την προτεινόμενη αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Είπε επίσης ότι πρόθεση της Επιτροπής δεν είναι να καθυστερήσει με οποιοδήποτε τρόπο την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από τη διαδικασία της εξυγίανσης, αλλά να επισπευτεί και η διαδικασία της εξυγίανσης να γίνει πιο αποτελεσματική και πιο πρακτική έτσι ώστε όλα τα ζητήματα να αντιμετωπίζονται με αμεσότητα και να υπάρχει η απαραίτητη πολιτική ευθύνη σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς αυτού το σημαντικού ζητήματος.

Σχολιάζοντας την επιστολή που έστειλε η Τρόικα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως τα μέλη της Τρόικας «φαίνεται ότι έχουν παραπληροφορηθεί από κάποιους σε σχέση με το τι προτίθεται να πράξει η Βουλή των Αντιπροσώπων».

Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πρόθεση της Βουλής να διευρυνθεί ο αριθμός των Αρχών εξυγίανσης. «Η Αρχή εξυγίανσης θα είναι μία και θα συνεχίσει να ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από τον περί εξυγίανσης πιστωτικών νόμο. Απλά θέλουμε οι αποφάσεις που θα έχουν σημαντικές προεκτάσεις σε ό,τι αφορά τη συνέχιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου να συνοδεύονται και από πολιτική ευθύνη. Θα πρέπει μέσα σε αυτό το πεδίο ευθύνης να περιλαμβάνεται και η παρούσα Κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός Οικονομικών» ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ «θα επιμείνει στη νομοθετική πρόταση ώστε σε επιτελικής φύσεως ζητήματα οι διαδικασίες εξυγίανσης να γίνονται, όπως προβλέπει και ο βασικός νόμος, από κοινού από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, διότι πρόκειται για ζητήματα που άπτονται του ζωτικού οικονομικού συμφέροντος της χώρας και θα πρέπει να τυγχάνουν αναλόγως υπεύθυνου χειρισμού».

«Με αυτή τη νομοθετική παρέμβαση θέλουμε να διευκολύνουμε τα πράγματα και να παραμείνουμε στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου» είπε.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι αποτελεί άμεση ανάγκη να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν σχέδιο αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης της Τράπεζας Κύπρου και, εφόσον φαίνεται ότι χρειάζεται, ένα σχεδιασμό πρόωρης αφυπηρέτησης, ο οποίος θα συνδράμει ώστε η Τράπεζα να ορθοποδήσει το ταχύτερο δυνατό με ταυτόχρονη διαφύλαξη όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα.

Περιμένουμε, είπε, από την προσωρινή Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου ότι θα δώσει αυτήν ακριβώς την ώθηση που χρειαζόταν εδώ και εβδομάδες, προκειμένου η μοναδική εναπομείνασα συστημική τράπεζα της Κύπρου να λειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου αναφέρθηκε σε προσπάθειες από μέρους κοινοβουλευτικών κομμάτων να αφαιρεθούν εξουσίες και αρμοδιότητες από την Κεντρική Τράπεζα και το Διοικητή, αρμοδιότητες και εξουσίες τις οποίες, όπως είπε, «στήριζαν και υποστήριζαν όταν Διοικητής ήταν ο προηγούμενος» και δήλωσε ότι «η θέση της Τρόικα είναι ξεκάθαρη ότι σε αυτήν τη περίπτωση που η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης η πρόταση νόμου αν μετατραπεί σε νόμο θα δημιουργήσει σοβαρές περιπλοκές στη διαδικασία εξυγίανσης».

«Είναι και επαφίεται σε αυτούς που έχουν καταθέσει την πρόταση να κάνουν δεύτερες σκέψεις» πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης δήλωσε ότι υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών που δημιουργεί προστριβές και δυσλειτουργία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των τραπεζών.

Είπε ότι το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά και ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει την πρόταση νόμου.

Παράλληλα ανέφερε ότι η πολιτεία έχει τον απαραίτητο τρόπο σκέψης ώστε να γνωρίζει ποιες νομοθεσίες εμπίπτουν στα πλαίσια των προνοιών της δανειακής σύμβασης, χωρίς να χρειάζεται για κάθε νομοθέτημα να ζητείται η εκ των προτέρων εμπλοκή της Τρόικας.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι οι λειτουργοί της Κεντρικής Τράπεζας «κάρφωσαν τη Βουλή στην Τρόικα» και από την επιστολή τους στην Τρόικα «φαίνεται καθαρά ότι καθοδηγείτο και η απάντηση της Τρόικας».

Ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι «τέτοιου είδους πρακτικές στοιχειοθετούν το ρόλο πράκτορα των συμφερόντων της Τρόικας που παίζει η Κεντρική Τράπεζα» η οποία, όπως είπε, «βάζει συνεχώς εμπόδια στον τερματισμό το συντομότερο του καθεστώτος εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου».

Ανέφερε ακόμα ότι αν πρόκειται να υπάρξει μέλλον στην κυπριακή οικονομία και η Τράπεζα Κύπρου να εξέλθει το συντομότερο από το καθεστώς εξυγίανσης, «θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία, σύμπνοια και κοινή στοχοθέτηση».

Μίλησε ακόμα για διαφορά προσέγγισης μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Υπουργείου Οικονομικών η οποία διαφάνηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η διαδικασία της εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου.

Παράλληλα απέρριψε οποιαδήποτε σκέψη η Βουλή να ζητήσει από την Τρόικα να γνωμοδοτήσει επί της πρότασης νόμου. «Θα είναι εκχώρηση των τελευταίων ψηγμάτων λαϊκής κυριαρχίας από το κυπριακό κοινοβούλιο» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα