Αρχίζουν το μεσημέρι οι πολιτικές επαφές της Μέρκελ στην Άγκυρα

11:40 25/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

To μεσημέρι της Δευτέρας αρχίζουν στην Άγκυρα οι επίσημες επαφές της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας.

Στις συνομιλίες της με τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να κυριαρχήσει η κατάσταση στη Συρία και την Εγγύς Ανατολή.

Παράλληλα η κ. Μέρκελ προτίθεται να δώσει νέα

ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας, προτείνοντας το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου, ενώ πιο δύσκολες αναμένονται οι συζητήσεις επί των διμερών ζητημάτων.

Η Τουρκία επιθυμεί την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίου αλλά και τη δυνατότητα απόκτησης της διπλής υπηκοότητας για τους πολίτες της που ζουν στη Γερμανία, ενώ ζητεί από το Βερολίνο να κινηθεί πιο αποφασιστικά εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, αναμένεται να θίξει το ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ομιλώντας σε Γερμανούς στρατιώτες, μέλη της ΝΑΤΟϊκής αποστολής στο Καχραμανμαράς, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι η εγκατάσταση γερμανικών πυραύλων Πάτριοτ, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα, συνιστά ένδειξη της αλληλεγγύης προς μια σύμμαχο χώρα.

“Έχει μια ιδιαίτερη πολιτική αξία για εμάς”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ. Η παρουσία των στρατιωτών στην τουρκική πόλη, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων από το σύνορα με τη Συρία, συνιστά όμως και ένα μήνυμα προς όλους εκείνους “στην άλλη πλευρά, που προσπαθούν να μεταφέρουν τη διαμάχη εκτός συριακών συνόρων”.

Αυτό, όπως ανέφερε η Καγκελάριος, δεν θα επιτραπεί, εφ` όσον πρόκειται για ΝΑΤΟϊκά εδάφη.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος άσκησε επίσης κριτική σε Κίνα και Ρωσία, που, ως Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με δικαίωμα αρνησικυρίας, δεν επιτρέπουν στη διεθνή κοινότητα να ομιλεί με μια φωνή. Αμφότερες οι χώρες απορρίπτουν την υποστηριζόμενη από τη Δύση επιβολή σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος Ασάντ.

Εν τω μεταξύ, η κ. Μέρκελ διαπιστώνει κινητικότητα στο ζήτημα, δηλώνοντας πως, “δεδομένων των φρικτών γεγονότων, φαίνεται πως Κίνα και Ρωσία αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Ασάντ δεν έχει μέλλον, ότι ο χρόνος του τελειώνει και ότι πρέπει να υπάρξει μια δημοκρατική Κυβέρνηση στη Συρία”.

Επανέλαβε επίσης τις γερμανικές επιφυλάξεις όσον αφορά τυχόν εξοπλισμό των Σύρων αντικαθεστωτικών, λέγοντας ότι τα όπλα μπορεί να καταλήξουν σε λάθος χέρια, όπως έδειξε το παράδειγμα της Λιβύης.

Σήμερα το πρωί, η Γερμανίδα Καγκελάριος επισκέφθηκε την Καππαδοκία, όπου είχε την ευκαιρία να ιδεί από κοντά τα πρωτοχριστιανικά μνημεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα